In Romania se face muzica din cele mai vechi timpuri. Insa ceea ce se intampla in ultimul deceniu intrece orice inchipuire. Sute de piese compuse peste noapte, zeci de formatii care apar mai ceva ca ciupercile dupa ploaie si o sumedenie de asa-zise evenimente muzicale sunt practic motive de spart timpane si lezare a retinei. Sa fi dat galeata de inspiratie peste unii dintre -oameni de muzica- postdecembristi sau imaginea actuala reprezinta neputinta consumatorului de a discerne, dupa ani de zile de muzica patriotica, kitch-ul cu iz occidental de piesele muzicale de calitate.
Cert este faptul ca si acest domeniu mai putin pragmatic are printre cei mai activi promotori Internetul. Acest serviciu este un element de prima mana atat pe partea de promovare, cat si pe partea de compozitie, recunoscute fiind uriasele baze de date stocate pe diversele site-uri web specializate si numeroasele programe de editat muzica. Economia de piata obliga compozitorii din ziua de azi sa apeleze la o muza mai eficienta. Nu mai este necesar sa te refugiezi departe de tumultul lumii, undeva in mijlocul naturii, tocmai acum, cand si pentru romani slugile zeului Pan au inceput sa se adapteze noilor tehnologii. Nu iti trebuie decat un calculator performant cu programe adecvate care sa fie conectat la Internet si automat la un click de tastatura si muza internauta iti si furnizeaza un negativ muzical numai bun de lansat pe piata. Nu are importanta daca la origini acesta a fost rezultatul muncii unui compozitor autentic, deontologia muzicala actuala este la fel de lipsita de substanta ca si oul de fulgi.
Cyber-muzicienii scot piese -pe banda-
De ceva vreme au aparut si la noi site-uri specializate in promovarea muzicii autohtone. Unul dintre acestea se gaseste la adresa www.music.ro. Pe langa promovarea propriu-zisa a artistilor de pe la noi, acest site web se vrea si un portal de educatie muzicala. Structural, acesta contine o punctuala listare a genurilor muzicale, informatii cu referire la simbioza actuala dintre tehnologia informatiei si muzica si numeroase link-uri catre paginile de web de pe care pot fi copiate fisiere de tip MP3. Cum intotdeauna expresiile oficiale plictisesc, este interesant de urmarit variantele underground. Site-ul care a creat cea mai multa valva in mediile muzicale de balta se gaseste la adresa www.muzica.home.ro. Aici, dupa cum sugereaza chiar mesajul de intampinare, poate fi gasit -adevarul despre muzica romaneasca-. Proiectul dezvoltat de DJ 50 (Serban Boanca) si DJ Slam (Mircea Popa) -spune pe bune- despre piesele romanesti actuale. Capitolele cele mai incitante sunt ilustrate de sectiunile download, melodii copiate si versuri -bune-. Sectiunea download ofera celor care doresc sa se initieze intr-ale muzicii sustinute de conexiunile Internet o serie de link-uri catre cele mai cunoscute site-uri de pe care se poate copia muzica cum ar fi mp3.com, mp3-shack, napster.com, audiogalaxy.com. In al doilea rand, tot de la aceasta sectiune pot fi instalate pe computerele personale playere (Winamp, Sonique), editoare (CoolEdit, GoldWave), skin-uri (Winamp Skins) si chiar soft-uri de creat muzica (Impulse Tracker, Magix Music Maker), toate gratis. Partea -hard- a site-ului o reprezinta capitolele destinate elogierii pseudohit-urilor care ne bombardeaza de ceva ani incoace.
Daca ai probleme cu inspiratia, te rezolva Net-ul
Piesele plagiate care au adus uriase sume de bani producatorilor formatiilor de sezon romanesti sunt luate la puricat si evaluate dupa criteriile voce, negativ si puse in balanta comparativ cu cele originale. Atfel, ne putem -delecta- ascultand superpromovata piesa interpretata de Loredana Groza -Diva Inamorata-, care nu este altceva decat o prelucrare dupa Nesum Dora. Baietii de la -Valahia- sunt campioni in ceea ce priveste imitatia. -As da zile de la mine-, -Bautura si femei- si celebra -Banana- sunt niste cover-uri dupa -As da zile de la mine- interpretata de Stefan de la Barbulesti, -Lonely- – Sasha si -Da Bomb- a formatiei Inner Circle. Nici fetele de la Andre nu au facut rabat de la regula, evenimentele telenovelistice din viata grupului impletindu-se armonios cu succesul de casa al pieselor plagiate. Hit-ul -Noapte de vis-, care a extaziat miile de pustani, nu este altceva decat o copie dupa compozitia -Izitas- de Kathy Garby. Exemplele pot continua si cu alti interpreti si formatii de pe plaiurile mioritice. De subliniat la acest site este si pozitia luata fata de versurile unora dintre compozitiile muzicale. La sectiunea -versuri bune- gasim exemple din repertoriul guristilor, care de care mai enervante. Formatia celor trei de la HI-Q cu piesa -Totul va fi bine- produce baietilor care au realizat site-ul frisoane. -Probabil cele mai idioate versuri din muzica romaneasca (cel putin pana acum)-, spun acestia. Exemplul este edificator: -Sunt trei zile deja de cand n-am mai fost acolo/ La discolo/ Ma simt ca Marco Polo-. In continuare urmeaza un exemplu si mai si: -Cacofonia la ea acasa- desemneaza piesa celor de la -Supermarket- – -O, ce n-as da!- (… pe ochii ca cafeaua si dulci ca carameaua). Oricum, ar fi inutil sa mai insistam pe alte exemple cand realitatea este atat de elocventa. Sondajul de pe acest site spune multe. Pana ieri, din totalul de aproape 3.000 de voturi inregistrate pe cinci aspecte in ceea ce priveste calitatea pieselor din repertoriul muzicienilor nostri de sezon, mai mult de 30% considera aparitiile de foarte proasta calitate. Insa inclinam sa credem ca inca nu am auzit si nu am vazut totul.