Home Actualitate Functionarii Internelor au facut zid in jurul lui Toma Zaharia

Functionarii Internelor au facut zid in jurul lui Toma Zaharia

DISTRIBUIŢI

Functionarii Ministerului Administratiei si Internelor incearca din rasputeri sa il apere pe -pensionatul- Toma Zaharia de consecintele implicarii acestuia in scandalul EADS. Contractul de securizare a frontierelor este public si, ca atare, sefii MAI au manifestat o transparenta totala. In schimb, cand vine vorba de -bucataria- contractului, functionarii institutiei au facut scut in jurul lui Zaharia Toma. In incercarea de a urmari firele ce duc spre fostul prim-secretar de stat de la Interne, ne-am lovit de angajati ai ministerului care au ramas fideli fostului sef. Nu ne-ar fi deranjat atitudinea lor daca ea nu ar fi blocat o ancheta jurnalistica ce urmareste sa afle care este implicarea chestorului Toma Zaharia in semnarea contractului cu EADS. Acesta a semnat intelegerea comerciala desi pe contract era trecut numele directorului de la firma Comicex, Cristina Simona Panait. Este dubios faptul ca pe respectivul act nu se gaseste si semnatura chestorului Nicolae Berechet care raspunde direct de achizitiile MAI.

Marea surpriza care a aparut o data cu decizia ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, de a declasifica contractul-cadru de securizare a frontierelor a fost ca din partea MAI nu aparea semnatura chestorului Zaharia Toma, care era cunoscut ca gestionarul proiectului. Mai mult, din partea MAI intelegerea comerciala a fost semnata de Simona Cristina Panait, directorul general al societatii comerciale Comicex SA.

Oamenii comisarului Boblea il apara pe chestorul -Sintofarm-

Intrebati despre situatia aparuta o data cu publicarea contractului-cadru semnat cu EADS, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au negat cu vehementa faptul ca pe respectivul act ar fi existat semnatura chestorului Zaharia Toma. Oana Ciobotea a declarat ca forma publicata pe Internet este cea oficiala, si nu exista alta varianta a contractului pe care sa apara semnatura fostului ei sef.

Subalterna comisarului-sef Gheorghe Boblea a revenit apoi, sustinand ca pe contract exista si o a treia semnatura, cea a fostului secretar de stat Toma. Cu toate acestea, oficialul MAI nu a reusit sa explice daca acesta avea o functie care sa ii permita sa reprezinte societatea comerciala Comicex SA intr-o relatie comerciala.

Surse din MAI sustin ca Oana Ciobotea si seful ei, Gheorghe Boblea, au intarziat cu buna stiinta comunicarea acestor informatii, in speranta ca ele nu vor aparea in editia de ieri a ziarului nostru. Cei doi sunt foarte apropiati, facand parte din -vechea garda- a MAI. Comisarul-sef Gheorghe Boblea este cunoscut pentru relatiile pe care le-a avut la cabinetul 2 al ministerului in vremea PSD, fapt pentru care este lesne de inteles dorinta sa de a-l apara pe Zaharia Toma.

Aparatorii lui Zaharia Toma s-au speriat

Cristina Panait, directoarea Comicex, nu a putut fi gasita, iar reprezentantii acestei societati au spus ca ea este -capo di tutti capi- acolo si nimeni altcineva nu poate sa dea vreo declaratie cu privire la conditiile in care s-a semnat intelegerea cu EADS. De la aceasta firma am fost indrumati din nou spre Directia de Comunicare a MAI.

Acolo, oamenii lui Boblea au incercat din rasputeri sa dea un raspuns, pentru ca, in final, Oana Ciobotea sa explice ca pe contract au existat de fapt patru semnaturi. -A mai semnat un sef mai mare de la nemti. Nu am inteles exact ce era, dar se pare ca era mai mare in consortiu. El a semnat alaturi de domnul Zaharia, care a reprezentat ministerul in calitate de secretar de stat-, a declarat reprezentantul MAI.

Declaratia venea in conditiile in care fostul numar doi al Ministerului Administratiei si Internelor spusese in august 2004 ca el a semnat ca martor.

Comicex – firma ilegala

Societatea comerciala care a reprezentat MAI in relatia cu EADS a fost infiintata prin HG 898/2003, care a intrat in vigoare la mai putin de un an de la semnarea contractului cu EADS. Cu toate acestea, ea a fost inregistrata la Registrul Comertului sase luni mai tarziu, contrar Legii 31/1990 care prevede ca inregistrarea se face la 15 zile de la semnarea actului constitutiv.

O alta ilegalitate comisa la constituirea Comicex se refera la faptul ca membrii din Consiliul de Administratie sunt obligati prin actul constitutiv sa depuna o garantie reprezentand de doua ori valoarea retributiei pe care o primesc in respectivele functii. Cu toate acestea, articolul 45 al Legii 360/2002 interzice politistilor sa aiba functii retribuite. Acelasi act normativ le interzice si sa administreze o societate comerciala. Astfel, cei patru ofiteri superiori care se gasesc in CA al Comicex nu respecta legea.

Conform actului normativ, firma la care MAI este actionar majoritar isi desfasoara activitatea in opt camere, cu o suprafata totala de 150 mp, in cladirea Politiei Capitalei.

Ca organizare, actul constitutiv al firmei indica faptul ca Simona Panait nu putea sa semneze contractul cu EADS fara o delegatie din partea Consiliului de Administratie compus din alti trei reprezentanti ai MAI si un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice. Alaturi de Simona Panait, in aceasta societate mai apar ca actionari si cenzori 12 persoane – Corneliu Pop, Niculae Chesnoiu, seful finantelor din Interne, Mugurel Olariu, Ligia Dobrita, contabil-sef al MAI, Grigore Constantin, Tudorel Olteanu, Constantin Ciolan, Marian George Draghici, Adrian Mitea, Mihai Sorin Vlad, Vasilica Ionita si Ionel Ciobanu. In acest context, inseamna ca cel putin cinci oameni cunosteau detalii despre contract in afara de Toma Zaharia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.