Derularea unei investitii, indiferent de dimensiunea ei, prin intermediul unui proiect manager duce la reducerea costurilor de constructie cu circa 20% si la cresterea calitatii lucrarii, spune Paul Nicolescu, presedintele Companiei Tehnoproiect Bucuresti.
Domnia-sa a mentionat ca notiunea de proiect manager are o arie larga de raspandire in lume, dar ca in Romania acest concept nu este aplicat cu regularitate. -Proiect managerul este de fapt o firma specializata, care este angajata de un investitor pentru a-l reprezenta si pentru a organiza si urmari derularea in bune conditii a lucrarilor de constructie a respectivei investitii, eliminand sursele de cheltuieli adiacente-, a spus Nicolescu, care a adaugat ca principalele obiective ale proiect managerului sunt acelea de a se incadra in sumele de bani prevazute pentru realizarea lucrarii si de a nu depasi sub nici o forma aceste costuri, in conditiile de timp si calitate prevazute in caietul de sarcini.
Proiect managerul imparte investitia pe pachete de lucrari (lucrari de rezistenta, sanitare, incalzire, climatizare, arhitectura), negociaza separat cu firme specializate pentru fiecare tip de lucrare, in conditii de asigurare a performantelor tehnice cerute, alegand pretul cel mai atractiv. Astfel, investitia va fi realizata de mai multe firme, cu care s-au negociat, in prealabil, pretul, termenul si conditiile de calitate, care vor deveni pozitii ferme in cadrul contractului de executie. -In acest fel, se poate cunoaste valoarea exacta a fiecarei lucrari, evitandu-se, astfel, o serie de cheltuieli suplimentare, care se regasesc in cazul in care lucrarea este incredintata unui antreprenor general-, a precizat Paul Nicolescu.
Totodata, proiect managerul se ocupa de organizarea de santier, coreleaza graficul de lucru cu cel de plati (dar nu efectueaza plati), urmareste calitatea lucrarilor, reprezentand, totodata, si beneficiarul in relatia cu autoritatile.
Presedintele Tehnoproiect a afirmat ca, in general, devizele intocmite pentru realizarea lucrarilor se depasesc, iar rolul proiect managerului este tocmai acela de a urmari ca sumele prevazute pentru lucrarile de constructie sa nu fie depasite, ci, din contra, sa realizeze unele economii.
Aceste economii se pot realiza, prin incredintarea lucrarii de catre beneficiar proiect managerului, prin reducerea organizarii de santier, ceea ce ar duce la o diminuare a costurilor cu circa 2%, aceasta urmand a se realiza pentru firma care realizeaza structura de rezistenta, zidariile si eventual hidrotermoizolatiile. Celelalte firme specializate vor utiliza constructia la rosu pentru organizarea de santier, asigurandu-si, astfel, spatiile proprii necesare. Cheltuielile cu utilitatile vor fi platite direct de beneficiar si nu procentual din valoarea investitiei. De asemenea, cheltuielile se pot reduce cu circa 3%, prin eliminarea procentului care ii revine antreprenorului general pentru lucrarile de subantrepriza. Cheltuielile indirecte vor fi reduse cu aproximativ 8%, ca urmare a faptului ca firmele specializate au regia mai mica decat cea a antreprenorului general. Cheltuielile de transport se pot reduce cu 1%, fiecare firma specializata preluandu-si, individual, aceste cheltuieli. Economii importante se pot obtine la negocierea contractului initial, unde fiecare firma specializata isi negociaza individual contractul in functie de propriile interese si de preturile pe care le practica.
-Datorita faptului ca firmele specializate sunt platite direct de beneficiar, in functie de realizari, ele se pot incadra in graficele de lucru, devin mai operative, iar activitatea in santier devine dinamica, aceasta aducand un impact pozitiv asupra termenului de realizare a investitiei si avand in acelasi timp un efect benefic asupra profitului firmelor specializate, care nu mai asteapta sa fie platite de antreprenor in functie de organizarea si interesul acestuia-, a mentionat Nicolescu.
Contractele incheiate cu firmele de executie sunt ferme, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al termenului de executie.
-Orice nemultumire legata de activitatea unei firme, neincadrari in termene, rabat de la calitate etc., care executa un anumit tip de lucrare, poate fi solutionata la limita prin excluderea acesteia din santier fara a fi influentata activitatea celorlalte societati-, a mai spus Nicolescu.
Firma angajata ca si proiect manager dispune de ingineri si arhitecti specializati in toate domeniile, care urmaresc activitatea din santier intocmind rapoarte zilnice, ce permit urmarirea foarte stransa a investitiei si luarea unor masuri in timp real. Proiect managerul nefiind implicat efectiv in realizarea lucrarilor, dar avand raspunderea asumata prin contract, controleaza si coordoneaza obiectiv activitatea tuturor firmelor din santier, pana la finalizarea lucrarilor.
-Un alt aspect deloc de neglijat este acela ca platile si banii sunt gestionati de beneficiar, el platind in stransa corelare cu graficul si calitatea lucrarilor, in mod direct firmele specializate angrenate in lucrare, cat si proiect managerul, in conditiile stipulate in contract-, a conchis Nicolescu.