Primarii municipiilor si oraselor nominalizate in programul anual de actiuni pentru consolidarea cladirilor incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti, raspund, in conditiile legii, pentru organizarea contractarii, derularii contractelor, receptiei si decontarii proiectarii si executiei lucrarilor, inclusiv de utilizarea creditelor bugetare si de folosire a sumelor primite ca transferuri de la bugetul de stat, potrivit unei hotarari de Guvern.
Guvernul a aprobat Programul de actiuni pe anul 2001 pentru proiectarea si executia respectivelor lucrari de consolidare.
Includerea in program, ca prioritati de consolidare pe anul 2001, a acestor cladiri a fost realizata de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de consiliile judetene, pe baza unor criterii tehnice: numarul mediu de persoane existent in cladire; existenta spatiilor publice la parter sau la alte niveluri ale cladirii; gradul de avariere a structurii cladirii la cutremurele din 1940, 1977, 1986; asimetria structurii cladirii, in plan si in elevatie, si numarul de etaje ale acesteia; anul constructiei, respectiv normele de proiectare antiseismica utilizate pentru proiectarea structurii de rezistenta a cladirii; pozitia in municipiu/oras a cladirii si consecintele la scara urbana ale unei prabusiri.
Fondurile necesare pentru infiintarea cheltuielilor se asigura potrivit prevederilor Ordonantei nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente. Proprietarii spatiilor cu destinatia de locuinta si ai spatiilor cu alta destinatie din cladirile de locuit nominalizate in programul anual vor actiona in conditiile legii, pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare.
Consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, vor lua masuri pentru notificarea in scris a proprietarilor si asociatiilor de proprietari din cladirile de locuit nominalizate in programul anual privind obligatiile ce le revin, precum si faptul ca-si asuma riscul si raspunderea pentru efectele potentiale ale seismelor in situatia in care nu se conformeaza obligatiilor legale, precum si pentru monitorizarea actiunilor cuprinzand proiectarea si executia lucrarilor de consolidare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane