Publicul nu mai este atat de prost! Este o vorba pe care o auzi din ce in ce mai des atunci cand se aduce in discutie ideea de cultura. Mai deunazi, si Alexandru Tocilescu spunea fraza asta la o emisiune televizata, vorbind despre teatru. Ei bine, la cum se misca lucrurile, pare-se ca nici din punct de vedere muzical -publicul nu mai este atat de prost-, chiar daca maneaua a cucerit mainstreamul, iar presa trateaza mult prea larg anumite despartiri -la varful industriei-.
Dupa semnalul dat anul trecut, iata ca spectacolele confirmate pana acum pentru 2005 indica o orientare a organizatorilor catre rock gotic si jazz.
Sa fi aprins cineva brusc lumina in mentalitatea publicului -gustator- de muzici din Romania?
Sa se fi prins in sfarsit maria sa publicul de faptul ca orataniile din curtea sa sunt de fapt ciori vopsite, fara sa aiba vreo legatura cu orataniile cu eticheta -west- de prin vecini?
Dracu stie! Cert este ca publicul pretentios va fi rasfatat din plin.
Dar iata cum arata calendarul preliminar al anului 2005: 11 martie – Moonspell la Timisoara, 12 martie – Buena Vista Social Club o prezinta pe Omara Portuondo la Sala Palatului, 25 martie – trupa Oregon sarbatoreste 35 de ani de existenta la Sala Radio, 8 aprilie – -Jazz fusion event- Joe Zawinul la Sala Palatului, 16 aprilie – Steve Coleman and Five Element la Sala Radio, 21 mai – Michael Bolton in premiera la Bucuresti, 4 iunie – Therion la Sala Palatului; ultimul spectacol confirmat ce-i drept in proportie de 90% fiind Nightwish, in luna octombrie.
Vraja portugheza la Sala Olimpia din Timisoara
Primul concert important al anului ii are in prim-plan pe Fernando Ribeiro, Ricardo Amorim, Pedro Paixao, Sergio Crestana si Mike Gaspar – componentii trupei Moonspell -, prima trupa rock din Portugalia care a reusit sa obtina recunoasterea mondiala.
Inclus in turneul -Spreading the Antidote-, concertul de la Sala Olimpia din Timisoara reprezinta ocazia ideala pentru toti fanii rock-ului de expresie gotica de a vedea live o trupa portugheza care, in cei 15 ani de cariera, a reusit sa concerteze la cele mai tari festivaluri de gen din lume.
In deschiderea concertului Moonspell va concerta Rotting Christ – un grup din Grecia, cunoscut in underground-ul european.
Revenind la Moonspell, ar mai fi de spus faptul ca din 1994 si pana in prezent au lansat sase albume, dintre ele remarcandu-se -Wolfheart-, -Irreligious-, dar mai ales -The Butterfly Effect-.
Pe 11 martie, Moonspell isi va raspandi vraja pentru prima data pe o scena din Romania.
Oregon si Steve Coleman – jazz de calitate la Sala Radio
Din 25 martie si pana in 16 aprilie, Bucurestiul va beneficia de patru spectacole de calitate, Omara Portuondo fiind singura prezenta care -strica socotelile- jazzistilor, desi Buena Vista Social Club nu este departe de acest curent.
Ei bine, iata ca -fusion jazz eventul- lui Joe Zawinul din 8 aprilie este cadrat de alte doua spectacole de exceptie, organizate de TMT Production International la Sala Radio.
Primii grei ai jazz-ului intra in arena pe 25 martie, sarbatorind cum se cuvine 35 de ani de cariera muzicala. Ei sunt: Ralph Towner (chitara, pian), Glen Moore (contrabas, pian), Paul McCandless (oboi, saxofon) si Mark Walker (tobe, percutii) – si formeaza trupa Oregon.
Din activitatea lor poate fi remarcat albumul -Oregon in Moscow- – lansat in 2000 -, un dublu CD inregistrat impreuna cu Ceaikovski Symphony Orchestra care a primit patru nominalizari la premiile Grammy.
Cel de-al doilea spectacol, programat pentru 16 aprilie, il aduce in prim-plan pe Steve Coleman – fondatorul curentului M-Base – care va canta alaturi de membrii ansamblului Five Elements, unul dintre cele cinci proiecte in care activeaza -alchimistul saxofonului- din Chicago.
Pe scena Salii Radio, Coleman va fi insotit de: Jonathan Finlayson (trompeta), Jenn Shyu (vioara, voce), Tyshawn Sorey (tobe) si Reggie Washington (bas).
Pentru a-si gasi inspiratia muzicala, Steve Coleman – castigator al premiului Alpert in The Arts (2000) – a calatorit in Egipt, India, Ghana, Senegal sau Cuba. El este recunoscut pentru stilul sau care se bazeaza foarte mult pe improvizatie.
Cam asa arata pana acum calendarul concertelor din 2005. Or, daca adaugam numarul concertelor live din cluburi, in crestere vizibila, se poate spune ca se misca spre ceva bine in Romania…