Home În Lume Rusia va construi un tunel care sa lege Rusia de America

Rusia va construi un tunel care sa lege Rusia de America

DISTRIBUIŢI

Daca timp de secole s-au facut eforturi pentru a circumnaviga Africa, pentru a depasi Capul Horn, a traversa Pacificul sau Oceanul Indian, viitorul transporturilor – sustin rusii – trece prin Siberia. Aceasta este calea cea mai scurta si mai rapida pentru a lega principalele centre economice ale lumii: Japonia, Europa, Statele Unite. Tunelul pentru Alaska – o legatura intre Asia si America – este poate cel mai ambitios dintre proiectele ruse in acest domeniu. Autoritatile de la Moscova au in vedere un tunel de 96 de kilometri, care va fi construit in 20 de ani, pentru a uni Alaska cu Chukotka din Extremul Nord-Est rus. Partea rusa va realiza tunelul, dar si legatura stradala dintre acesta si Magadan, o lucrare de 1.600 de kilometri. De asemenea, vor prelungi Transsiberianul de la Tynda la granita cu China. Un alt proiect al autoritatilor de la Moscova vizeaza Transsiberianul, care va fi transformat intr-un coridor de comunicare intre Europa si Extremul Orient. Caii ferate i se vor adauga o autostrada si oleoducte, precum si linii de telecomunicatii. Transcoreeana, -linia ferata a matasii-, va face legatura intre cele doua Corei si Europa, traversand Rusia. In luna martie au inceput deja lucrarile de cercetare pentru a se realiza o punte intre continent si Insula Sakhalin, urmand ca apoi sa se faca legatura intre Sakhalin si Insula japoneza Hokkaido. Un parcurs care va fi realizat prin constructia unui tunel. Prin intermediul Transsiberianului, Japonia va fi astfel proiectata in inima Europei si legata de America cu ajutorul tunelului din Stramtoarea Bering.

Proiectele Moscovei sunt mai mult decat ambitioase – a plasa Rusia, cu imensul sau teritoriu, in centrul retelei mondiale de transporturi. Daca timp de secole s-au facut eforturi pentru a circumnaviga Africa, pentru a depasi Capul Horn, a traversa Pacificul sau Oceanul Indian, viitorul transporturilor – sustin rusii – trece prin Siberia. Aceasta este calea cea mai scurta si mai rapida pentru a lega principalele centre economice ale lumii: Japonia, Europa, Statele Unite. Zacamintele petrolifere din Orientul Mijlociu, sud-estul asiatic – iata noua frontiera a dezvoltarii, asa cum o vede Moscova. Este vorba despre opere colosale si despre eforturi titanice, care altadata ar fi fost de neimaginat. Insa, datorita noilor tehnologii si a posibilitatii de a obtine finantari din toata lumea, aceste lucrari sunt acum realizabile. In cativa ani, rusii sunt convinsi ca pot oferi un serviciu feroviar de la Milano la Tokio sau de la Londra la San Francisco, scrie cotidianul -Corriere della sera-. Costurile unor astfel de investitii sunt imense, insa avantajele ar fi la fel. Marfurile japoneze, spre exemplu, ar ajunge in Europa in 12 zile, si nu in 25-30, asa cum se intampla acum. Pentru a transforma teritoriul rus in punctul de intersectie a transporturilor planetare, este nevoie de salturi mari inainte in ceea ce priveste dezvoltarea Moscovei, a serviciilor si a infrastructurii Capitalei. Autoritatile ruse s-au gandit insa si la acest aspect. Iata planurile coridoarelor informatice care vor lega Asia de Europa – un centru de afaceri de 10 miliarde de dolari, cu un zgarie-nori inalt de 650 de metri, la doar cateva minute de Kremlin.

Transsiberianul

Coloana vertebrala a noii axe Vest – Est – va fi linia feroviara de 10.000 de kilometri inaugurata acum un secol. S-a executat insa proiectul pentru a transforma Transsiberianul intr-un coridor de comunicare intre Europa si Extremul Orient, adaugand caii ferate o autostrada, oleoducte si conducte de gaz, precum si linii de telecomunicatii. Toate acestea vor fi construite in zone sigure, evitand fasia de conflicte din Asia Meridionala. Ramificatiile terminale ale caii ferate, spre Magadan, la nord, si spre Vladivostok, la sud, ar urma sa fie prelungite pentru a asigura legaturile necesare cu alte proiecte ambitioase.

Transcoreana este -linia ferata a matasii-, despre care au discutat liderul nord-corean, Kim Jong-Il, si omologul sau rus, Vladimir Putin, cu doar cateva zile in urma, la intalnirea lor de la Moscova. Aceasta ar urma sa faca legatura intre cele doua Corei si Europa, traversand Rusia. Calea ferata este construita deja pana la Vladivostok, la aproximativ 200 de kilometri de granita cu Coreea de Nord. Datorita legaturii cu Seul si cu fabricile din sud, marfurile coreene ar putea ajunge in Europa in doua saptamani.

Tunelul pentru Alaska este poate cel mai ambitios dintre proiectele ruse, o legatura intre Asia si America. Autoritatile ruse au in vedere un tunel de 96 de kilometri care va fi construit in 20 de ani, pentru a uni Alaska cu Chukotka din Extremul Nord-Est rus. Partea rusa va trebui sa realizeze legatura stradala cu Magadan, o lucrare de 1.600 de kilometri, si sa prelungeasca Transsiberianul de la Tynda la granita cu China. In Alaska, ar urma sa fie construita o autostrada de la iesirea din tunel la Fairbanks, in lungime de 1.000 de kilometri.

Puntea spre Japonia

In luna martie, au inceput deja lucrarile de cercetare pentru a se face legatura intre continent si Insula Sakhalin. In toamna, expertii vor decide daca se va face un tunel sau un pod. In anii *40, Stalin daduse unda verde inceperii constructiei unui tunel in aceasta zona, insa lucrarile au fost abandonate. A doua faza a proiectului ar consta in executarea legaturii intre Sakhalin si Insula japoneza Hokkaido, un parcurs de 43 de kilometri, probabil sub forma unui tunel. Prin intermediul Transsiberianului, Japonia va fi astfel proiectata in inima Europei si legata de America cu ajutorul tunelului din Stramtoarea Bering.

Navigatie in nord

Schimbarile climaterice datorate efectului de sera favorizeaza navigatia in Marele Nord. Iar calea maritima, se stie, este cea mai economica. Rusia intentioneaza sa foloseasca utilajele sale nucleare de spart gheata pentru a sigura legatura maritima intre Europa si Extremul Orient via Oceanul Arctic. O cale mult mai rapida decat cea care trece prin Suez sau Panama.

De la Vest la Est. Rusia crede ca poate sa furnizeze legaturi comunicationale sigure intre Orientul Mijlociu si Extremul Orient. Un acord a fost deja semnat cu India, pentru a uni Golful Persic cu sud-estul asiatic, traversand Iranul, Rusia si Kazakhstanul. Acest proiect ar completa reteaua feroviara si stradala asiatica.

Moscova

Inima acestei retele va fi Capitala rusa, destinata sa devina un important centru financiar. Se afla deja in constructie Noul Oras, un proiect de 10 miliarde de dolari. In Rusia mileniului trei nu putea sa lipseasca legatura rapida intre Moscova si Sankt Petersburg. In lunile urmaoare a fost redat in functiune un tren rapid din epoca sovietica, care risca insa sa se demembreze in orice moment. Prin urmare, autoritatile ruse intentioneaza sa construiasca o noua linie la standarde europene si sa achizitioneze trenuri ultrarapide din Italia, Japonia sau Germania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.