Home Economic-Financiar Bondurile vechi romanesti – cautate de colectionarii straini

Bondurile vechi romanesti – cautate de colectionarii straini

DISTRIBUIŢI

Titlurile de valoare emise in Romania in urma cu cateva zeci de ani au mare cautare pe piata internationala. Fie ca este vorba de actiuni la diferite societati din epoca sau de certificate de imprumut emise de companii si de stat, acestea sunt cotate la preturi apropiate de titlurile firmelor celebre din Occident. Interesul colectionarilor din toata lumea se datoreaza in special frumusetii hartiilor de valoare romanesti si graficii neobisnuite a acestora. Astfel de titluri pot fi cumparate, in momentul de fata, si prin intermediul Internetului, proprietarii site-urilor respective recomandandu-le ca obiecte de colectie, ca plasamente alternative pentru investitii sau pentru un cadou rafinat. Pretul unui certificat emis la o valoare nominala de 2.500-10.000 lei poate ajunge sau chiar depasi 100 de dolari, la fel ca o actiune din 1913 a celebrei companii de telefonie Marconi sau ca un bond de razboi german. La preturi asemanatoare sunt cotate actiunile Companiei de Iluminat Edison (1890) si certificatele emise in 1911, la inceputurile Companiei de Telefonie Ericsson. Pe piata hartiilor vechi de valoare exista si -vedete-, al caror pret se poate apropia de 10.000 de dolari, cum este cazul actiunilor Standard Oil, semnate de Rockefeler.

In 1941, Guvernul Romaniei aliate cu Hitler se imprumuta pe piata interna pentru a face fata cheltuielilor de razboi. Unul dintre certificatele emise atunci la valoarea de 2.500-10.000 lei se vinde astazi pe piata internationala la aproape 100 de dolari, pretul necoborand mai jos de 59,96 dolari. Dincolo de valoarea istorica, documentul este recomandat pentru valoarea lui estetica, fiind decorat cu vignete si desene reprezentand soldati si un oras distrus de razboi. Hartia este semnata de mai multi oficiali romani ai vremii. Un titlu romanesc si mai vechi, vandut prin intermediul Internetului, a fost emis in 1923 de Fabrica de Bere Azuga. Este un certificat de imprumut, in valoare de 1.000 de lei, cotat in prezent la 94,95 dolari. Un alt certificat, din 1922, de data aceasta emis de Banca Albina, se vinde pentru 69,95 dolari. Documentul are desene reprezentand un soldat, un copil, vigneta unei albine in partea superioara si semnaturile mai multor oficiali ai Guvernului. La acelasi pret poate fi cumparata o actiune la Societatea Comunala a Tramvaielor Bucuresti, cotata in mod normal la o valoare si mai mare, de circa 90 de dolari.

Tot in 1922 este datata o alta hartie de valoare: -Renta improprietaririi – Datoria publica a Romaniei-, emisa la vremea respectiva pentru improprietarirea taranilor cu pamant. Documentul are valoare istorica si este foarte decorativ, reprezentand motive florale si scene cu tarani in vremea culesului. Pretul de vanzare se apropie de 55 de dolari. La 50 de dolari este cotat si un certificat emis in 1925 de Creditul Minier, semnat de oficialii companiei. Pentru acest document, pretul poate cobori pana la 39,95 dolari. Un alt bond vechi, al Bancii Elvetiene din Romania, se vinde pentru 44,95 dolari, iar un certificat emis de Industria Otelului Resita, in 1939, la valoarea nominala de 5.000 lei, este cotat la aproape 50 de dolari.

La pretul de 39,95 dolari poate fi cumparat, pe Internet, un certificat guvernamental -Imprumutul de inzestrare a tarii-, emis in 1934 la valoarea nominala de 2.000 lei, cu o dobanda de 4,5%. Certificatele Companiei de Petrol Romane, emise in perioada 1921-1927, se vand pentru 34,95 dolari, iar cele ale Fabricii de Bere Ardeleana, din 1941, la 24,95 dolari. Cel mai ieftin bond romanesc vandut pe piata internationala, emis in 1938 de Societatea Anonima de Telefoane, este cotat la 19,95 dolari.

Pe piata hartiilor vechi de valoare, Romania este cel mai bine reprezentata dintre statele est-europene, din punctul de vedere al numarului de titluri oferite, urmata de Rusia. Un bond imperial din vremea tarului Nicolae (1869) se vinde pentru 79,95 dolari, cu cinci dolari mai mult decat o actiune a Societatii de Electricitate Odessa din 1913 si cu 30 de dolari peste pretul la care sunt cotate actiunile Societatii Tramvaielor din Kursk, vechi de 106 de ani. Titlurile ungare sunt mai putin numeroase, insa un bond guvernamental din 1852 poate ajunge la 575 dolari. Bine cotate sunt si certificatele emise de Banca Comerciala a Siberiei (1905) – 225 dolari, ca si actiunile Ceskomoranska Koben & Danek (1924-1924) – 150 dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.