Home În Lume Intifada ia amploare

Intifada ia amploare

DISTRIBUIŢI

Pentru prima data de la declansarea Intifadei, doi militanti ai Frontului Democratic de Eliberare a Palestinei s-au introdus intr-o baza militara din Fasia Gaza, omorand trei militari israelieni si ranind alti sapte. Este prima data cand palestinienii ataca frontal armata israeliana, reusind sa se infiltreze, sambata, in baza militara situata in apropiere de Neve Dekalim, cea mai importanta colonie evreiasca din Fasia Gaza, cu peste 3.500 de familli. Tel-Aviv a replicat printr-o serie de raiduri, duminica dimineata.

Misiunea dusa la indeplinire de cei doi combatanti palestinieni constituie prima veritabila actiune de gherila de la inceputul Intifadei si un salt calitativ major pentru revolta palestiniana. Acest atac spectaculos, care a costat viata celor doi militanti palestinieni, a pus in evidenta si serioasele probleme ale apararii armate israeliene, intunecandu-i aura de invincibilitate. Actiunea de sambata apare clar ca primul succes militar al palestinienilor si ca un fiasco pentru Tsahal. Intifada a constat, intr-o prima etapa, din actiuni ale tinerilor palestinieni care infruntau cu pietre militarii israelieni inarmati pana in dinti. Pietrele au fost treptat inlocuite de ambuscade organizate impotriva colonistilor de catre militantii Fatah, miscarea presedintelui Yasser Arafat, si apoi de catre atacuri teroriste cu bomba. Acestea sunt in mare parte atentate sinucigase care vizeaza mai ales civili israelieni, opera a kamikadze apartinand miscarilor Hamas sI Jihadul Islamic, doua organizatii integriste palestiniene. Singurele actiuni care ar putea fi descrise drept operatiuni de gherila se limiteaza la bombele plasate pe traseele patrulelor militare si actionate de la distanta si la tirurile aruncatoarelor de grenade. Insa, pana acum, nu a existat o lupta intre militantii palestinieni si militarii Tsahal. Actiunea de sambata constituie deci o premiera si primul atac de mare anvergura organizat de catre Frontul Democratic de Eliberare a Palestinei, care se opune acordurilor de la Oslo din 1993, pentru ca ele nu stipuleaza crearea unui veritabil stat palestinian.

Tel-Aviv riposteaza cu raiduri aeriene

Ministrul israelian al apararii a dispus efectuarea unei anchete care sa elucideze cum a fost posibila infiltrarea celor doi militanti palestinieni in baza militara de la Neve Dekalim. Se pare ca acestia au patruns in baza printr-o intrare secreta, au tras intre 20 si 30 de focuri de arma si au lansat cateva zeci de grenade, intr-o infruntare care a durat aproximativ zece minute.

Ca represalii, cateva aparate F-16 israeliene au efectuat duminica dimineata o serie de raiduri asupra teritoriilor palestiniene. In Fasia Gaza, avioanele au bombardat sediul general al Politiei palestiniene din Gaza si cateva centre militare din Deir El-Balah. In Cisiordania, F-16 au bombardat sedii ale Politiei palestiniene din Salfit. Trei politisti palestiniei au fost raniti si alti opt civili au fost raniti, a precizat generalul Abdel Razek al-Majeida, seful Securitatii israeliene din Fasia Gaza. Cateva ore dupa raidurile aeriene, armata israeliana a facut o incursiune terestra in teritoriile palestiniene din Fasia Gaza. -Actiunile au fost organizate ca riposta la atacul palestinian impotriva unei pozitii militare din Fasia Gaza, de sambata, care a facut trei morti, si impotriva unui atentat in nord-estul Ierusalimului, care a facut doua victime-, a declarat purtatorul de cuvant al Armatei israeliene.

Jumatate de miliard de dolari pentru Intifada palestiniana

Atacurile din acest sfarsit de saptamana au coincis cu luarea de pozitie a presedintelui american, care a intarit presiunea americana asupra liderului palestinian, Yasser Arafat. Bush a cerut acestuia sa faca un efort maxim pentru a pune capat violentelor din Orientul Mijlociu, dar a facut apel si la premierul israelian, Ariel Sharon, pentru a face dovada retinerii pe toate fronturile. 12 tari arabe au convenit sa verse 538 de milioane pentru sprijinirea Intifadei palestiniene, a anuntat sambata Banca islamica de dezvoltare. Aceasta suma reprezinta 78% din angajamentele financiare luate de cele 12 tari, care totalizeaza 639 milioane de dolari ce vor fi depusi in doua fonduri, create in octombrie trecut dupa summitul arab de la Cairo.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.