Nici nu s-a incheiat bine campania de demascare a politistilor corupti, ca MI se afla, din nou, in centrul atentiei. Guvernul Nastase a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta, prin care abiliteaza Ministerul de Interne sa desfasoare unele activitati specifice, contra cost. Formula folosita de Executiv, prin care se permite atat persoanelor fizice, cat si celor juridice sa solicite si sa obtina, contra cost, anumite servicii din partea angajatilor MI creeaza insa confuzie si ridica multe semne de intrebare.
Serbari campenesti cu politisti
Criticii au afirmat, imediat, ca noul act normativ lasa loc de interpretari si ca Politia ar putea fi facuta partasa la anumite ilegalitati. Reprezentantii Politiei spun insa ca nu va fi posibil asa ceva si se justifica ca ordonanta a fost necesara pentru a completa fondurile total insuficiente alocate institutiei. -Ordonanta vizeaza MI, si nu Politia, in mod special. Urmeaza ca in cel mai scurt timp sa fie elaborate normele si regulamentele de aplicare, iar acestea vor specifica foarte clar cine si in ce conditii poate beneficia de prevederile ordonantei. Sfera serviciilor prestate de Politie este extrem de mica, iar ceea ce va pot spune cu siguranta este ca Politia nu va presta activitati de paza sau de protectie nici pentru persoane fizice, nici pentru cele juridice-, a tinut sa precizeze adjunctul Inspectorului General al Politiei, generalul Marian Tutilescu. Serviciile care vor fi prestate de MI se vor limita la avizarea firmelor de paza si a personalului acestora, la insotirea unor transporturi de valori deosebite sau agabaritice ori la asigurarea ordinii la anumite manifestatii culturale sau artistice.
Saracia, bat-o vina!
O alta problema ridicata de respectiva ordonanta este cea legata de modalitatea de adoptare, criticii sustinand ca nu era nevoie de o lege speciala, noile atributii putand fi incluse in Legea de organizare si functionare a Ministerului de Interne. Si la aceasta obiectie, mai marii Politiei au un raspuns. -Adoptarea prin ordonanta de urgenta a fost o procedura impusa de situatia in care ne aflam. Prin rectificarea bugetara ne-au fost alocati mult mai putini bani fata de ceea ce am solicitat. De asemenea, prin Legea bugetului pe anul in curs, MI a pierdut posibilitatea incasarii unei cote-parte din cuantumul amenzilor sau a contravalorii produselor confiscate si comercializate. Aceste surse extrabugetare au fost la dispozitia ministerului si in 1999, si in 2000, acesta fiind primul an cand pierdem aceste venituri, iar in aceste conditii a fost nevoie sa gasim alte modalitati de a finanta activitatea curenta-, explica generalul Tutilescu.
De unde oameni?
In fine, adoptarea ordonantei a ridicat si problema lipsei personalului angajat in Ministerul de Interne. Noile atributii vor presupune mobilizarea unor efective, care altfel ar fi putut fi utilizate pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si nu doar a celor care-si permit sa plateasca pentru acest lucru. -Serviciile pe care le vom presta se adreseaza Jandarmeriei, Pompierilor Militari si Arhivelor Nationale, ceea ce inseamna ca nu vom implica sub nici o forma personalul operativ din Politie si nici nu vom reduce numarul celor care intervin in urgente. Vor fi mai mult activitati de avizare si consiliere, iar in ceea ce-i priveste pe jandarmi, acestia aveau si pana acum atributii de acest gen si, bineinteles, personalul necesar-, declara adjunctul sefului IGP.
Domeniile si conditiile in care Ministerul de Interne va angaja si va presta servicii vor fi stabilite printr-un regulament, care va fi aprobat de Guvern in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei. Ramane de vazut daca Ministerul de Interne va reusi sa atraga fondurile necesare si mai ales daca va reusi sa nu declanseze noi scandaluri legate de implicarea unor ofiteri in mari afaceri ilegale.