Este un lucru bine cunoscut, iar mass media a relatat numeroase astfel de cazuri, faptul ca sunt mult prea multe cazuri de firme care se imbogatesc din rambursari ilegale de TVA de la buget, rezultate de multe ori in urma unor exporturi fictive. Mai grave sunt insa cazurile celor care, din contra, nu reusesc sa-si recupereze Taxa pe Valoarea Adaugata rezultata in urma unor operatiuni de export reale, concretizate prin intrarea valutei in tara. Iar daca, pe deasupra, prea-zelosii functionari de la vreo Directie Financiara dintr-un judet sau altul mai reusesc sa mai bage bete in roate, atunci chiar ca-ti vine sa spui ca nu merita sa faci afaceri in Romania. Cu o astfel de situatie se confrunta in prezent SC Cerealcom Vaslui, care nu reuseste sa recupereze TVA aferenta exporturilor de cereale efectuate in anul 2000, blocata fiind de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui. In dorinta de a -dovedi- presupuse ilegalitati, reprezentantii DGFS Vaslui au solicitat verificarea exporturilor Cerealcom, efectuate prin mai multe puncte vamale, dar a -reusit- sa le solicite la alte puncte vamale decat cele reale.
Totul a pornit de la un control care avea drept obiect recalcularea obligatiilor fiscale, in speta impozitul pe profitul aferent activitatii desfasurate in anul 2000 si TVA corespunzatoara trimestrului IV al anului trecut, dupa ce s-a constatat ca patru dintre facturile de export ale Cerealcom nu se regasesc in evidentele vamale Constanta Sud. -Conducerea directiei a trimis Garzii Financiare Centrale o adresa, dupa finalizarea controlului, prin care solicita copii ale declaratiilor vamale, facturilor si contractelor de comision care au stat la baza efectuarii vamuirii exporturilor derulate de societatea noastra in cursul anului 2000. Desi noi le prezentasem deja declaratiile vamale de export, anume DVE nr. 24.092/19 octombrie 2000, 25.609/03 noiembrie, 25.608/3 noiembrie si 26.221/11 noiembrie 2000, prin care dovedeam ca exportul s-a facut prin Vama Constanta Port Vechi, inspectorii Directiei de Finante Vaslui au cerut Garzii Financiare aceleasi declaratii si facturi, dar pentru Vama Constanta Sud, chiar daca noi am dovedit cu acte ca au fost facute prin cealalta vama-, ne-a declarat directorul economic al SC Cerealcom Vaslui, Liviu Oprea.
Raspunsul logic al Garzii Financiare catre DCFS Vaslui fiind ca facturile nu se regasesc in vama indicata (n.b. – alta decat cea indicata de Cerealcom), inspectorii vasluieni au remis societatii o alta adresa, prin care o instiintau despre un nou control care sa aiba ca obiect recalcularea obligatiilor fiscale pentru exporturile prin Vama Constanta Sud. De parca nu erau de ajuns cele doua controale anterioare, din noiembrie 2000 si martie 2001, pentru aceleasi impozite si perioada, desi orice agent economic are -dreptul de a fi verificat o singura data pentru fiecare impozit si pentru fiecare perioada supusa verificarii-, dupa cum se mentioneaza in -Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii controlului fiscal-, iar elemente noi nu aparusera altele decat cele pornite de la o eroare.
Astfel ca reprezentantii SC Cerealcom le-a mai dovedit o data cu acte ca nu aveau pentru ce sa plateasca impozite. Pusi in fata dovezilor, inspectorii SC Cerealcom au incheiat o nota de constatare in care se mentioneaza -s-a constatat realitatea efectuarii exporturilor corespunzatoare- (…), precum si a incasarii contravalorii in valuta (USD) a acestora. Ca urmare a elementelor analizate, echipa de control nu a procedat la racalcularea impozitului pe profit si a TVA aferente, urmand ca documentele in cauza (DVE si DIV) sa fie transmise spre verificare in Vama Constanta Port Vechi-. Dupa intocmirea acestei note de constatare, spun cei de la Cerealcom, unul dintre inspectori ar fi plecat la sediul Directiei de Finante, pentru a-i da raportul sefului Alec Bujoreanu. Si, surpriza, cand sa semneze nota de constatare, dupa discutia avuta cu Alec Bujoreanu – inspectorii Mariana Maftei, Aurelia Turcanu, Constantin Trisca, Robert Grigore si Nicoleta Ichim, au refuzat si au plecat fara sa semneze nota intocmita chiar de ei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane