Home Economic-Financiar Deficitul comercial pe primele sapte luni: 2,3 miliarde de dolari

Deficitul comercial pe primele sapte luni: 2,3 miliarde de dolari

DISTRIBUIŢI

Valoarea importurilor realizate de Romania in iulie a consemnat o usoara diminuare, de 1,1%, reprezentand a doua scadere consecutiva dupa cea din luna iunie, cand importurile au fost cu 10,5% mai mici fata de luna anterioara.

Potrivit Institutului National de Statistica, luna trecuta, importurile au insumat 1,29 miliarde de dolari, nivel superior cu 12,5% celui din luna similara a anului trecut si cu 19,1% raportat la media anului 2000. Pe ansamblul primelor sapte luni ale anului, importurile au depasit pragul de noua miliarde de dolari, fiind mai mari cu aproape 27% fata de situatia intervalului similar din anul precedent.

Desi incurajatoare, scaderile din iunie si iulie nu inseamna ca a fost gasit leacul pentru franarea cresterii ingrijoratoare a importurilor. Meritul ii apartine verii, perioada in care apetitul importatorilor pentru anumite marfuri se reduce, pe fondul diminuarii consumului si al relaxarii activitatii unor sectoare economice.

Conform Institutului National de Statistica, in primele sapte luni ale anului, importurile de masini si dispozitive mecanice; masini, aparate si echipamente electrice; aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile au crescut cu 23,1% fata de perioada similara din anul trecut, atingand valoarea de 1,99 miliarde de dolari si o pondere de 22% in totalul importurilor realizate de Romania. Pe locul secund in clasamentul marfurilor importate se plaseaza tesaturile si articolele din acestea, cu o valoare de 1,5 miliarde de dolari, in crestere cu 17,5%. In acelasi timp, importurile de produse minerale – minereuri, titei, produse petroliere, gaz natural – au urcat cu 35%, pana la 1,39 miliarde de dolari.

Importurile din tarile dezvoltate au crescut cu 25,7%, iar in cadrul acestora marfurile provenite din tarile Uniunii Europene au fost cu 23,5% mai mari. Ponderile celor doua grupe de tari in total importuri au fost de 65%, respectiv de 57%. Importurile din tarile in tranzitie, cu o pondere de 22,2% in total importuri, au crescut cu 24,6%.

Pe de alta parte, in iulie, exporturile nu au reusit sa se distanteze decat cu 0,6% fata de realizarile lunii anterioare, ajungand la 1,02 miliarde de dolari, valoare superioara insa lunii iulie a anului trecut, cu 11,9%. In primele sapte luni ale anului, exporturile au depasit 6,72 miliarde de dolari, cu 15,4% peste nivelul consemnat in intervalul similar din 2000. Cu o pondere de 25,6% in totalul exporturilor romanesti, articolele de imbracaminte confectionate din tesaturi si materiale textile raman marfurile cel mai bine vandute pe piata externa. Valoarea exporturilor de astfel de marfuri a fost, in primele sapte luni, de 1,72 miliarde de dolari, cu 20,2% mai mare fata de intervalul similar din anul trecut.

Deficitul comercial FOB/CIF in luna iulie a fost de 272,2 milioane de dolari, iar in primele sapte luni, de 2,31 miliarde de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.