Home Economic-Financiar Deficitul contului curent a ajuns in iunie la 1.337 milioane de dolari

Deficitul contului curent a ajuns in iunie la 1.337 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI


Deficitul contului curent a ajuns, la sfarsitul lunii iunie, la 1.337 milioane de dolari, fata de 581 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat al BNR.

Aceasta cresterea fost determinata, in principal, de majorarea, in primele sase luni ale anului, cu 97% a deficitului bunurilor si serviciilor, pana la 1.599 milioane de dolari. Cel mai mare deficit s-a inregistrat pe segmentul bunurilor cu 1.452 milioane de dolari, urmat de cel al serviciilor din turism – 52 milioane de dolari, transport – 33 milioane de dolari si alte servicii – 62 milioane de dolari.

In aceeasi perioada insa, deficitul veniturilor a scazut cu 21%, pana la 159 milioane de dolari, iar la capitolul transferuri curente s-a inregistrat un excedent de 421 milioane de dolari.

Datoria externa pe termen lung si mediu s-a majorat in perioada ianuarie – iunie 2001 cu 6,5% si s-a cifrat la 31 iunie la 10.721 milioane de dolari.

Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 31 iunie 2001 un sold de 7.422 milioane de dolari si a reprezentat 69,2% din datoria pe termen mediu si lung, fata de 68,4% la 31 decembrie 2000. Datoria privata externa a crescut in primul semestru a anului 2001 cu 3,8%, situandu-se la 31 iunie la 3.299 milioane de dolari.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, calculata ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii, a fost la 31 iunie 2001 de 15%, fata de 16,1% la sfarsitul anului 2000.

Guvernul a aprobat, joi, un program de masuri si actiuni pentru reducerea deficitului balantelor comerciale si de cont curent, acestea vizand cresterea exporturilor si diminuarea importurilor. Pentru atenuarea cresterii importurilor, Executivul a stabilit un set de 14 masuri si actiuni, iar pentru cresterea exporturilor un set de opt masuri si actiuni. Pentru reducerea deficitului balantei comerciale, ministerele vor urmari actualizarea strategiilor si politicilor sectoriale, de restructurare, privatizare si crestere a competitivitatii produselor. In aceste actualizari se va tine seama de tendintele existente pe piata internationala, de specificul fiecarei piete, de necesitatea spcializarii pe produse cu sanse reale de competitivitate, de dezvoltarea cooperarii cu firme de prestigiu, in vederea ameliorarii mai rapide a performantelor tehnico-economice, de concentrarea potentialului tehnico-financiar pe un numar mai mic de tipodimensiuni sau componente de produs, precum si de cresterea ponderii in export a produselor cu valoare adaugata mare si a celor cu tehnologie medie si inalta. Conform programului, Romania isi propune sa realizeze incasari de circa un miliard de dolari numai din exportul de produse si servicii de tehnica informatiei, pana in 2004.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.