PSD s-a mobilizat prompt pentru a contracara zvonurile conform carora relatia cu partidul-satelit PUR ar traversa o perioada critica. Dupa discutiile -extrem de amicale- dintre Adrian Nastase si Dan Voiculescu, desfasurate la Snagov, social-democratii s-au decis sa vina in intampinarea negocierilor cu umanistii cu o ordonanta de urgenta prin care PUR, -ca si alte partide-, primeste o suma frumusica de bani, direct din buzunarul contribuabilului. Actul normativ respectiv modifica Legea partidelor, stipuland ca formatiunile politice care la inceputul legislaturii au reprezentanti in grupurile parlamentare, cel putin intr-o Camera a Parlamentului, primesc propria subventie de baza. In aceeasi timp, Guvernul social-democrat a hotarat sa aplice un decret privind persoanele fizice si juridice, emis de comunisti in anul 1954, in baza caruia migratia de la un partid la altul nu va mai fi avantajoasa, pentru ca ar duce la pierderea unor drepturi importante de catre actorii politici.
In alta ordine de idei, Cabinetul Nastase a iesit la rampa cu un proiect de lege privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, intentie juridica anuntata initial de senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.
Zvonurile privind aparitia unor divergente intre principalul partid de guvernamant si partidele satelit PUR si UDMR i-au deranjat la maxim pe liderii PSD care s-au mobilizat exemplar pentru a anula astfel de bombe de imagine. Faptul ca PUR este mai mult decat sters in actul de guvernare, singurul ministru pe care il are in ograda sa nefacOnd niciodata parte din suita premierului Adrian Nastase se poate observa cu ochiul liber. Pe acest fond, coroborat si cu iesirea la rampa a presedintelui PNL Valeriu Stoica privitor la temerea pe care premierul ar avea-o ca ar putea pierde formatiunile prietene, guvernantii s-au mobilizat rapid pentru a da semnale consistente umanistilor.
O subventie pentru linistea -PUR-itanilor-
Dupa declaratia ostila a liderului liberal, Adrian Nastase care se afla la Snagov a transmis opiniei publice prin intermediul purtatorului de cuvant al guvernului, Claudiu Lucaci mesajul conform caruia inainte de a veni la reuniunea cu prefectii s-a intalnit cu presedintele PUR si discutiile au fost extrem de amicale. Intalnire altfel, destul de matinala daca tinem cont ca incepand cu ora zece premierul a fost in permanenta la Palatul Snagov.
Ulterior Dan Voiculescu a anuntat ca intre PSD si PUR vor incepe curand negocieri pentru incheierea unui nou acord de pace si prietenie.
Dar pentru ca -purificarea- relatiilro sa fie completa era probabil nevoie si de un semnal palpabil din partea formatiunii lui Nastase.
Astfel guvernantii s-au mobilizat exemplar si au iesit in intampinarea negocierilor cu o ordonanta de urgenta prin care PUR -ca si alte partide- primeste gaj o suma frumusica de bani direct din buzunarul contribuabilului.
Este vorba despre un act normativ care modifica Legea partidelor tocmai in acest sens.
-Partidele politice care la inceputul legislaturii au reprezentanti in grupurile parlamentare, cel putin intr-o Camera, primesc o subventie de baza.
Totalul subventiilor de baza reprezinta o treime din subventiile bugetare alocate partidelor- se spune in textul ordonantei. Inaintea acestei modificari, altfel esentiale, numai partidele care aveau la inceputul legislaturii grupuri parlamentare puteau sa puna mana pe o feliuta de la bugetul statului. Acum si satelitii gen PUR care au intrat in Parlament sub fustele largi ale PSD vor avea acest cadou.
Justificarea oficiala
Argumentul oficial al guvernantilor a fost faptul ca mai multe partide politice pot constitui un grup parlamentar si ca subventia de baza nu se acorda grupurilor parlamentare ci formatiunilor politice.
De ce a ajuns insa abia dupa sapte luni guvernul la aceasta concluzie a simtit nevoia sa faca dreptate nu este foarte clar.
Pe de alta parte, se mai spune in nota de fundamentare, pe parcursul unei legislaturi se produc si schimbari privind situatia juridica a unor partide parlamentare cum ar fi:comasarea prin absorbirea unei persoane juridice de catre alta sau prin fuziunea mai multor persoane juridice, pentru a alcatui o persoana juridica noua etc.
O alta modificare importanta adusa Legii partidelor este faptul ca in cazul fuziunilor, comasarilor sau a altor forme de asociere guvernul a hotarat sa se aplice un decret din 1954 privind persoanele fizice si juridice. In baza acestui act normativ, sustin guvernantii, migratia de la un partid la altul si fuziunile in -amorul artei- nu vor mai avea cautare pentru ca s-ar pierde alte drepturi importante.
O firmitura si pentru UDMR ?
Dupa cum este deja cunoscut, principalele obsesii ale UDMR se cantoneaza in domeniul legislativ. In acest sens insa, spre deosebire de guvernarea trecuta, PSD nu a prea servit Uniunea. Mai mult pozitiile premierului Nastase fata de Ungaria si fata de legea statutului vor ingreuna substantial negocierile PSD-UDMR preconizate a avea loc la jumatatea lunii. In orice caz la ultima sedinta guvernantii au dat totusi o lege pe care o pregateau si etnicii maghiari. Este vorba despre -importanta- lege privind egalitatea sanselor intre femei si barbati. Acest proiect a fost anuntat initial de Peter Eckstein Kovacs si inca nu este foarte clar daca decizia guvernului reprezinta o firmitura aruncata in curtea Uniunii sau e -furt calificat-