Putini bancheri au fost atat de criticati ca presedintele Bancii Centrale Europene, Wim Duisenberg, in primele luni ale acestui an. Personalitate controversata, olandezul Duisenberg a fost numit la conducerea BCE in iunie 1998, mandatul sau expirand in luna mai a anului 2006. In fiecare an se vorbeste insa de o iminenta plecare a sa de la conducerea bancii -in cursul anului viitor-. De altfel, Duisenberg a anuntat ca nu intentioneaza sa-si duca pana la capat mandatul de opt ani, dar ca nu va pleca pana cand nu se va incheia introducerea monedei unice europene.
In varsta de 66 de ani, Wim Duisenberg este autorul unei celebre gafe pentru care a fost criticat de numerosi oficiali europeni. In luna octombrie a anului trecut, presedintele BCE s-a aflat in mijlocul unei -furtuni- pe care el insusi a cauzat-o. Intr-un interviu acordat in aceea perioada, el a spart codul tacerii instituit de bancherii centrali in legatura cu discutarea in public a conditiilor in care BCE ar putea interveni pe pietele monetare pentru a sustine moneda euro. Imediat dupa declaratia sa, euro s-a prabusit dramatic in fata dolarului american la cel mai redus nivel din istorie (0,833 USD), oferind mai multor oficiali ocazia sa se intrebe daca dl Duisenberg este cea mai potrivita persoana pentru functia de presedinte al Bancii Centrale Europene. La fel de criticate au fost refuzurile sale de a reduce, in mai multe randuri, principalele dobanzi practicate de BCE. Cu toate acestea, Banca Centrala Europeana a respins toate zvonurile legate de o eventuala denisie a liderului sau.
Wim Duisenberg este descris adesea drept cel mai puternic om din Europa, chiar daca bancherul prezideaza peste o moneda puternic slabita. De la numirea sa, a reusit totusi sa conduca o politica monetara credibila, care a tinut inflatia la un nivel relativ redus. Duisenberg a detinut pozitii de varf in mai multe institutii timp de 25 de ani. Inainte de a veni la BCE, a fost ministru al finantelor in Olanda si si-a petrecut 15 ani la banca centrala a aceleiasi tari. In tinerete, era poreclit in mediile politice -JFK al Olandei-, datorita aspectului parului sau. Si acum, despre el se spune: este incapatanat si mandru. Vorbeste pe sleau si uneori este lipsit de tactul diplomatic la care toata lumea s-ar astepta din partea unui presedinte al Bancii Centrale Europene. La inceputul anului, cand a fost intrebat de ce nu urmeaza exemplul Rezervei Federale Americane in reducerea dobanzilor, Wim Duisenberg nu s-a sfiit sa raspunda: -Puteti spune ca aud, dar nu ascult-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane