In perioada 12-17 februarie a avut loc sectiunea noncompetitiva a Berlinalei, Talent Capus, destinata tinerilor regizori dornici de afirmare. La aceasta sectiune, Romania a avut nu mai putin de sapte reprezentanti: Cristian Mungiu, Anca Miruna Lazarescu (inscrisi la Berlin Today Award), Ana Cristina Ularu, Alma Cazacu, Ioana Joca, Razvan Rosca si Sebastian Nesu.
La cinci zile de la inchiderea Berlinalei, am incercat sa aflam cateva detalii din culisele Talent Campus chiar de la una dintre participante care, pe langa sansa de a asista la discursurile unor cineasti consacrati, a simtit pe propria piele ce inseamna -spiritul colegial- al concetatenilor…
Povestea filmului -Bunicii- cu care Ioana a ajuns la Berlinala a inceput in 2003, cand tanara regizoare a parasit Romania, gratie unui program de voluntariat (de un an), organizat de Comisia Europeana. Ulterior, ea a primit o finantare din partea aceleiasi comisii pentru realizarea unui film destinat viitorilor voluntari. De aici si pana la documentarul -Bunicii- n-a fost decat un pas, care a fost dus la bun sfarsit tot printr-o conjunctura ivita la Berlin.
-Dupa ce am primit finantarea, mi-am dat seama ca nu am cum sa fac filmul fara un producator. Sansa a facut ca in timpul Berlinalei de anul trecut, cand am avut grija de standul Asociatiei Germane de Film Documentar, sa-l cunosc pe Garfield Kennedy – omul care a lucrat la <Why the Towers Fell>, castigatorul premiului EMMY pentru <Cel mai bun documentar> in 2002. El s-a oferit sa ma ajute si, uite asa, ne-am deplasat in Romania pentru filmari, cameraman fiind Ovidiu Marginean. Au urmat patru luni de cosmar la postproductie, pentru ca din 22 ore de filmare, a trebuit sa alegem 40 de minute-, spune Ioana.
Cu -Bunicii- la Berlin
Chiar daca nu a apucat sa termine filmul (lipsesc cinci minute), Ioana Joca a reusit sa obtina -unda verde- pentru sectiunea Talent Campus de la Berlin.
O data ajunsa acolo, tanara regizoare a incercat sa-si indeplineasca cele trei scopuri: -Sa arat filmul, sa cunosc cat mai multi oameni si sa-mi prezint viitorul proiect!-.
La Berlin, Ioana a avut sansa sa participe si la sectiunea -Doc Clinic- alaturi de alti 18 tineri cineasti din lume.
-A fost o sansa deosebita, pentru ca la aceasta sectiune ai ocazia sa-ti prezinti atat proiectul cu care ai ajuns in Campus, cat si proiectul viitor. <Doc Clinic> inseamna o serie intreaga de work-shop-uri intensive, sub supravegherea unor specialisti. In cazul meu, timp de doua zile, l-am avut ca mentor pe Alan Hayling – seful sectiunii de film documentar de la BBC-, povesteste Ioana.
In rest, -Talent Campus- a insemnat si -intalnirea- cu doi cineasti de talie mondiala, care au discutat pe tema -Production Design-: regizorul Ridley Scott (-Gladiator-, -Hannibal-, -Black Hawk Down-) si de designerul Dante Ferretti, care a lucrat la pelicule precum -Meet Joe Black-, -Gangs of New York-, -Cold Mountain- sau -The Aviator-.
Experiente dulci-amare printre romani
Avand in vedere faptul ca printre cei 500 de participanti, din 89 de tari, sapte au fost romani, era si normal ca tinerii cineasti -mioritici- sa se intalneasca la o sueta. Cu toate acestea, Ioana a avut parte de o experinta neasteptata din partea unui coleg: -Intr-o zi, m-am trezit cu un e-mail de la un coleg care imi critica filmul, din motive greu de inteles. N-am sa-i dau numele, insa e clar ca l-a deranjat foarte tare faptul ca eu am trait circa 15 luni in afara Romaniei. Mai mult decat atat, pe pagina mea din <Talent Campus> a aparut un text extrem de critic la adresa organizarii, pe care nu l-am scris eu. In ultimele trei zile (22 si 23 februarie), le-am scris organizatorilor cerandu-le sa stearga acel text aparut pe pagina mea. Nu sunt 100% sigura este acelasi autor insa… Acum, sa nu se inteleaga ca toti colegii s-au purtat asa. Din contra! Spre exemplu, Cristian Mungiu a stat de vorba cu toata lumea, demonstradu-ne ca nu a uitat de unde a plecat. Printre romanii de la Berlin s-a numarat si Tudor Giurgiu care, pe 15 februarie, a organizat o seara de promovare a filmului romanesc. Iata deci doua experiente diametral opuse, din care am inteles ca, din pacate, sintagma <sa moara capra vecinului> se perpetueaza si in randul anumitor tineri-.
Dupa experienta de la Berlin, Ioana Joca isi va prezenta -Bunicii- la Londra, in cadrul manifestarilor organizate de British Council cu ocazia Summitului G8, dupa care se va apuca de urmatorul proiect, bazat pe viata unuia dintre cei mai mari iluzionisti ai lumii, un roman care traieste la Paris. Pe langa acest proiect, ea va incerca sa se inscrie si la Berlin Today Award 2006…