Medicii avertizeaza asupra posibilitatii de crestere a numarului de cazuri de hepatita virala, o data cu inceperea scolii
-Supraaglomerarea si lipsa apei curente in unele unitati de invatamant asociate cu nerespectarea unei igiene corespunzatoare, indeosebi la grupurile sanitare, pot duce la cresterea numarului de imbolnaviri-, a precizat dr. Elena Duca, sefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi. In general, copiii, de cele mai multe ori cei proveniti din medii defavorizate, se pot imbolnavi si apoi raspandesc boala la colegii lor de clasa, controlul medical facut la inceputul fiecarui semestru avand rolul depistarii bolnavilor si izolarea lor.
Comparativ cu ceilalti ani, numarul cazurilor de hepatita virala de tip A, cunoscuta si sub numele -boala mainilor murdare-, este mai mare, dar nu trebuie uitat faptul ca, in ultimii sase ani, numarul imbolnavirilor a scazut continuu. Hepatita virala de tip A este o boala infectioasa care se manifesta indeosebi toamna. Se transmite datorita nerespectarii celor mai elementare norme de igiena a mainilor, prin muste care murdaresc alimentele neacoperite, alimente crude insuficient spalate si prin apa din fantani neigienizate. Hepatita epidemica poate fi usor prevenita prin respectarea igienei personale, in primul rand prin spalarea mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei. De asemenea, alimentele neprelucrate termic trebuie bine spalate si pastrate in locuri unde mustele nu au acces si se recomanda consumul apei provenite numai din reteaua de alimentare si din fantani igienizate. Pentru a evita imbolnavirea, se impune dezinfectarea periodica si intretinerea corecta a grupurilor sanitare.
Un iesean suspect de hepatita a murit la -Infectioase-
Un barbat de 33 de ani, din Iasi, a murit la Spitalul de Boli Infectioase, dupa ce in mod inexplicabil starea lui s-a inrautatit. Pe 22 august, Viorel Musteata a fost internat la acest spital cu icter, fiind suspectat ca sufera de hepatita. In urma primelor investigatii facute de medici, s-a constatat ca nu este vorba de hepatita si au fost continuate analizele pentru stabilirea cauzelor bolii. Pacientul a declarat personalului medical ca inainte de a incepe sa se simta rau consumase struguri fara a-i spala, insa medicii nu cred ca starea de rau s-a datorat acestui fapt. Din pacate, dupa trei zile de spitalizare, starea bolnavului s-a deteriorat rapid, devenind confuz, dezorientat si nemaiputand vorbi. In ciuda eforturilor medicilor, barbatul nu a mai putut fi salvat. In urma necropsiei, s-a stabilit ca moartea s-a datorat unei hepatopatii toxice (afectarea grava a ficatului), insa nu s-a putut identifica sursa intoxicatiei ce i-a fost fatala.