Home Reportaj Cersetorul miliardar

Cersetorul miliardar

DISTRIBUIŢI

Din povestea spectaculoasa a mostenirii lui Constantin Vispianschi, cersetorul miliardar care a ars de viu intr-un canal, nu s-a scris inca ultimul capitol. Dupa patru ani de procese si anchete, Parchetul, Politia si instantele de judecata nu au ajuns inca la o concluzie clara in ceea ce priveste modul in care a fost vanduta averea unuia dintre cei mai bogati latifundiari ai Iasului.

In schimb, cei care i-au cumparat pamantul la pret de sticle goale privesc astazi orasul de la inaltimea Buciumului. Nimeni nu stie cum s-au tranzactionat terenurile si este posibil ca cersetorul sa fi luat misterul in mormant.

O procura pentru imbogatire

Cu cativa ani in urma, nea Titi, cum era cunoscut Vispianschi in lumea cersetorilor, era posesorul unei averi evaluate la un milion de dolari. In scurt timp insa, din terenul mostenit de la mama sa – nu mai putin de 12 hectare in Bucium – s-a ales praful si pulberea. Abia in al doisprezecelea ceas, in 1997, fratele sau, Ion Vispianschi, mort si el intre timp, a declansat o ofensiva juridica pentru recuperarea proprietatilor din Bucium. Initial, cersetorul a intrat pe mana unui anume Florin Livadaru, cunoscut in mediul yoginilor din Iasi, care i-a smuls o procura prin care devenea reprezentantul legal al mostenitorului. Cei care au preluat fraiele afacerii au obtinut de la Primarie o adeverinta prin care Constantin Vispianschi era recunoscut ca unic proprietar al celor 12 hectare, urmata apoi si de un titlu de proprietate eliberat tot pe numele cersetorului.

Fratii milionari au murit saraci lipiti pamantului

Fratele sau, Ion, a inceput imediat demersurile pentru a repara marea combinatie pusa la cale de Livadaru. El a contestat titlul eliberat si a cerut sa fie inclus in actul de mostenitor ca parte cu drepturi egale cu ale fratelui sau cersetor. Dupa un proces indelungat in instanta, Ion Vispianschi si-a recastigat dreptul de mostenitor, Primaria Iasi recunoscand ca primul titlu de proprietate a fost obtinut prin frauda. Insa, intre timp, cea mai mare parte a averii de sase hectare de la Bucium apucase deja sa fie vanduta de catre Livadaru, fara ca Ion Vispianschi sa aiba vreun cuvant de spus. Si tot in acelasi timp, dupa o scurta perioada in care a revenit printre oamenii obisnuiti, cu camasa alba si cravata la gat, Titi s-a intors in canale, misiunea sa fiind incheiata. Pamantul sau fusese vandut fara ca el sa vada vreun ban.

De patru ani, procurorii si judecatorii intorc pe toate fetele doua documente care arata ca pamantul de la Bucium a adus profit tuturor, mai putin adevaratilor proprietari. Titi a murit in ianuarie 2000, ars de viu intr-un canal, iar dupa cateva luni, fratele sau a murit si el de -inima rea-, dupa cum ne-a marturisit sotia sa. Maria Vispianschi traieste intr-o casa darapanata pe Dealul Bucium.

Practic, dupa atatia ani de dezbateri, ancheta a ajuns in acelasi punct de unde a plecat: la Politie.

Florin Livadaru: -Eu l-am ajutat pe mos-

Povestea instrainarii pamantului din Bucium a inceput in 1996, cand nea Titi i-a facut lui Florin Livadaru, la insistentele acestuia, o procura prin notariat, prin care acesta din urma avea dreptul sa-l reprezinte in tranzactionarea pamantului din Bucium.

In contul procurii, nea Titi a dus-o foarte bine cateva luni. Umbla curat imbracat, avea mancare buna, dormea intr-un pat adevarat, acasa la Florin Livadaru, care spune ca i-a cumparat chiar lui Vispianschi o casa in Vladeni, dar in care acum locuieste sora lui Livadaru. -Batranul a vandut 4.000 metri patrati de teren la mai multi clienti, persoane cunoscute din oras. Din banii pe care i-am primit, 35 milioane de lei, l-am ajutat sa-si cumpere un apartament si o cabana din prefabricate, sa aiba unde locui. Am cheltuit in total cam 20 de milioane, restul mi-a ramas mie. Eu nu am facut decat sa-l ajut pe mos-, declara la vremea respectiva Florin Livadaru.

Livadaru l-a luat de la -Socola- si i-a vandut terenul bucata cu bucata

Secretul averii lui Vispianschi a fost aflat de Livadaru de la o infirmiera de la Spitalul de Psihiatrie -Socola-. Vispianschi a fost internat la un moment dat pentru dezalcoolizare si a povestit personalului medical despre averea din Bucium. Florin Livadaru era concubinul surorii infirmierei si astfel a aflat povestea batranului.

Dupa ce a verificat actele, si-a dat seama ca ceea ce sustine Vispianschi este adevarat.

Terenul cersetorului a fost vandut bucata cu bucata, intermediar in aceste tranzactii fiind Livadaru, in calitate de reprezentant legal al proprietarului. Doru Nechifor, angajat al Consiliului Judetean, a cumparat 874 mp, teren pe care l-a revandut lui Dan Ciobanu. Alte suprafete au mai fost cumparate de Ovidiu Ionescu – 525 mp, Constantin Bendas – 500 mp, Vasile Feraru – 522 mp, Liviu Munteanu – 2.473 mp si de prof. dr. Vasile Grecu – 500 mp.

Toti acestia il cunosteau pe Florin Livadaru din cadrul Asociatiei de Revolutionari -22 Decembrie-. Peste cinci hectare, aflate in administrare la SC -Bucium- SA, au ajuns,

in august 1997, pe mana lui Dan Ioan Beldie Tura, om de afaceri, care a incheiat cu Vispianschi un contract de vanzare-cumparare, declarand ca a platit vanzatorului 10 milioane de lei.

Primaria a recunoscut frauda

Primaria a emis in 1998 o adresa oficiala in care se preciza ca titlul de proprietate a fost obtinut prin frauda. Ion Vispianschi – al carui nume este ortografiat in acte diferit de cel al fratelui sau (-Vespianschi-) – a cerut in justitie anularea titlului de proprietate in baza caruia s-a facut instrainarea terenurilor, revendicand, ca mostenitor al Luciei Vyspianschi (asa cum era trecuta aceasta in acte), jumatate din cele 12 hectare, parte deja vanduta prin intermediul lui Livadaru. Ion Vispianschi a cerut, in acelasi timp, anularea celor 12 contracte de vanzare-cumparare. Desi Primaria a recunoscut ca titlul a fost obtinut prin frauda, nu s-a stabilit niciodata cine sunt vinovatii.

Sentinta judecatoarei Ana Samoil are argumente incredibile

Familia a obtinut un certificat de la Institutul de Medicina Legala -Mina Minovici- din Bucuresti, prin care Constantin Vispianschi era declarat iresponsabil. La cererea familiei, instanta a sistat lucrarile de constructie la vilele din Bucium, insa fara efect. Dan Ciobanu, Ioan Beldie Tura si Liviu Munteanu au finalizat constructiile la vile.

Maria Vispianschi, cumnata cersetorului, crede ca nu mai exista dreptate. Desi titlul emis pe numele lui Constantin Vispianschi a fost anulat de Judecatorie, nu au fost anulate si contractele de vanzare-cumparare. Intr-o pledoarie pe cinci pagini, judecatoarea Ana Samoil a sustinut in finalul unei sentinte a Tribunalului ca -lipsa discernamantului unei parti contractante nu atrage lipsa consimtamantului-, precum si ca -nu se poate retine ca motiv de nulitate nici lipsa capacitatii de a contracta a vanzatorului Vispianschi Constantin-. Judecatoarea spune, pana la urma, ca, desi cersetorul era iresponsabil, fapt dovedit de expertizele psihiatrice, nu s-a dovedit ca nu avea consimtamant in momentul incheierii tranzactiilor. Cu alte cuvinte, instanta a cerut dovezi clare ca in zilele in care Vispianschi mai semna cate un contract de vanzare-cumparare nu era in deplinatatea facultatilor mintale. Altfel spus, cineva poate fi luat drept nebun in general, dar nu si in momente-cheie, cum ar fi vanzarea unei mosteniri de un milion de dolari.

Doru Nechifor, functionar al Consiliului Judetean, unul dintre cei care au cumparat pamant de la Vispianschi, spune ca a facut o operatiune perfect legala. -Am vazut ca are titlu, am mers la notar cu el, i-am dat bani si cu asta basta. Apoi l-am vandut, pentru ca aveam nevoie de bani-. Doru Nechifor a refuzat sa ne spuna cati bani i-a dat. -E treaba mea. Sa nu intram in detalii-, a incheiat el discutia.

Florin Livadaru, un yogin care isi schimba domiciliul in functie de femeile pe care le cunoaste

Florin Livadaru este cunoscut in mediul practicantilor de yoga. Nu are un domiciliu permanent. Cunoscutii sai, printre care se numara si Doru Nechifor, refuza sa dea relatii despre locul lui de domiciliu. -Il cunosc pentru ca este revolutionar si ne mai vedem din cand in cand. Nu stiu unde s-ar putea afla. El umbla de colo-colo, in functie de locuintele femeilor pe care le cunoaste-.

Ultima data figura cu domiciliul intr-un bloc din Pacurari. Fosta lui concubina s-a trezit ca Florin Livadaru si-a facut mutatie definitiva la adresa respectiva si ca putea in acest fel sa-i vanda casa. in urma unei adrese trimise la Politie, fosta concubina a reusit sa obtina anularea mutatiei la inceputul acestui an. De atunci, nimeni nu pare sa stie unde locuieste.

Dosarele se invart de patru ani prin birourile procurorilor

Disperati, mostenitorii acestuia au mai facut intre timp si alte plangeri la Politie si Parchet pentru a demonstra ca Florin Livadaru si Ioan Beldie Tura s-au folosit de Constantin Vispianschi pentru a pune mana pe avere. Pe vremea cand era inca in viata, Ion, fratele lui Constantin Vispianschi, i-a acuzat pe Florin Livadaru si Ioan Beldie Tura de fals si uz de fals. Cercetarile au fost demarate de Politie in 1997, dosarul a stat doi ani la Biroul de Cercetari Penale, iar in 1999 a fost inaintat la Parchet cu propunerea de incepere a urmarii penale. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, care si-a declinat competenta la Parchetul de pe langa Judecatorie. Printr-o ordonanta emisa de procuror, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala in luna ianuarie a anului 1999. Printr-o alta ordonanta emisa in iulie 2000, solutia a fost infirmata de primul procuror si s-a dispus reluarea urmaririi penale impotriva lui Florin Livadaru si a lui Ioan Beldie Tura. Dupa patru luni de ancheta, procurorii au decis iarasi scoaterea invinuitilor de sub urmarirea penala. In luna mai a acestui an, in urma unei plangeri formulate de familie, primul procuror a infirmat din nou solutia data de procuror si a dispus reluarea anchetei. Dosarul a iesit de pe usa Parchetului, unde s-a plimbat vreme de patru ani, si a ajuns la Politie in acelasi stadiu, la Biroul de Cercetari-Penale.

-Se spun tot felul de cuvinte incalcite, se aduc tot felul de probe, sotul meu a murit de inima rea, se pare ca nimeni nu vrea sa aduca lumina in acest caz. Au profitat de pe urma unui cersetor si i-au luat pamantul-, spune amarata Maria Vispianschi, cumnata lui Constantin Vispianschi.

Fanica Dumitrascu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.