Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, precizeaza ca in ultimii 10 ani cantitatea de carne de sturion raportata oficial era intre cinci si noua tone anual. Ca urmare a noilor reglementari intrate in vigoare in acest an, raportarile societatilor comerciale privind cantitatea de sturioni capturata au crescut foarte mult. Numai pana in prezent, la rezervatie s-a raportat prinderea in apele Deltei Dunarii a circa 10 tone de sturioni.
Noile reglementari au perturbat piata neagra
Incepand din acest an, fiecare societate comerciala care recolteaza sturioni din apele Deltei Dunarii este obligata sa depuna la ARBDD, in termen de cinci zile, o fisa speciala in care se mentioneaza orice captura. Aceasta fisa, intocmita de catre societatea colectoare, contine o multime de date despre sturionul capturat, printre care lungimea, specia, sexul, greutatea si cantitatea de icre negre recoltata. De asemenea, in fisa este mentionat numele pescarului care a predat exemplarul, precum si semnatura acestuia.
Recent, ARBDD a dispus, conform Legii mediului nr. 137/1995, suspendarea pentru 30 de zile a autorizatiei de functionare a firmei -Kaviar Housse- din Constanta, datorita neraportarii in termen de cinci zile a capturilor de sturioni. Aceasta a efectuat raportarile in termen de 30 de zile, conform prevederilor vechii legi. De asemenea, a fost suspendata si autorizatia de pescuit, tot pentru 30 de zile, si a pescarilor care au capturat sturioni pentru firma constanteana.
Noile reglementari impuse anul acesta de catre ARBDD au condus la cresterea a raportarilor privind cantitatea de carne de sturion capturata. Societatile comerciale colectoare din Delta Dunarii au raportat catre rezervatie ca au recoltat in cursul anului trecut aproximativ 36,5 tone de sturioni. Aceasta crestere anuala de la sapte-noua tone pana la 36,5 tone se datoreaza masurilor impuse de catre ARBDD. Acest fapt a determinat societatile colectoare din Delta sa raporteze o crestere a cantitatii capturate in 2000 pentru a nu fi suspectate in acest an ca braconeaza. Ilegalitatea se poate observa prin raportarile reale catre ARBDD din acest an, conform reglementarilor in vigoare.
-Cu cat captura mentionata in raportari este mai apropiata in realitate, cu atat putem porni de la niste baze mult mai logice si coerente pentru stabilirea cantitatii ce va fi recoltata anul viitor. Zilnic primim raportari de la societatile comerciale colectoare din Delta. Ca urmare a acestor noi reglementari, pana in prezent s-a raportat la rezervatie capturarea a 10 tone de diverse specii de sturioni-, precizeaza guvernatorul Virgil Munteanu.
Preturi mari pentru icrele negre
La ora actuala, societatile colectoare din Delta platesc pescarilor circa opt milioane de lei pentru un kilogram de icre negre de morun. Pentru celelalte specii de sturioni, pretul unui kilogram de icre este ceva mai decat cel de morun. Pe piata neagra europeana, un kilogram de icre negre de morun din Delta ajunge la 30.000 de franci francezi, aproximativ 5.000 de dolari. In general, cantitatea de icre negre care se recolteaza reprezinta circa 10% din greutatea sturionului. -Un factor important care a contribuit la diminuarea pietei negre a comertului cu icre negre a fost si pretul destul de mare pe care societatile comerciale colectoare il platesc pescarilor-, sustine guvernatorul Virgil Munteanu.
Pe Dunare, capturarea sturionilor nu mai este interzisa
Daca in Delta Dunarii recoltarea sturionilor este reglementata foarte clar, in schimb, pe cursul romanesc al Dunarii, de la Portile-de-Fier pana la Cotul Pisicii, situatia este ambigua. Aceasta situatie aberanta se datoreaza faptului ca, potrivit Legii 192/2001, reglementarea capturilor de sturioni din apele Dunarii este facuta de catre Compania Nationala pentru Pescuit si Piscicultura, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Dar pana la ora actuala, aceasta companie nu s-a infiintat si, ca atare, capturarea sturionului din apele romanesti ale Dunarii este lasata la voia intamplarii. Practic, despre nimeni nu se mai poate spune ca braconeaza, pentru ca nu exista un cadru legal pentru mentionarea unei astfel de infractiuni.