Home Economic-Financiar Bancile straine au castigat mai mult de jumatate din piata est-europeana

Bancile straine au castigat mai mult de jumatate din piata est-europeana

DISTRIBUIŢI

Participarea institutiilor bancare straine in statele din Europa Centrala si de Est a depasit, la sfarsitul anului 2000, nivelul de 50%, grupul belgian KBC fiind cel mai mare investitor strain in sectorul bancar din regiune, se arata intr-un studiu privind evolutia sectorului bancar din aceasta zona, realizat de Bank Austria Credintanstalt.

Raportul precizeaza ca dezvoltarea extrem de dinamica a pietei bancare din Europa Centrala si de Est, cu o rata anuala de crestere de 13%, a atras investitorii straini, cota de piata a institutiilor bancare in regiune ajungand, la finele anului 2000, la 53%.

In ansamblu, piata bancara din regiune, fara a include Rusia, este estimata la 290,4 miliarde de euro, dupa valoarea activelor. Din aceasta suma, participatiile bancilor straine, incluzand Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, International Finance Corporation si Bank of New York, reprezinta 154,6 miliarde de dolari.

Cea mai mare piata de profil din Europa Centrala si de Est este cea poloneza, evaluata la 111,8 miliarde de euro, din care 55 miliarde de euro sunt active detinute de institutii bancare internationale, in timp ce tara a carei piata bancara se claseaza pe ultima pozitie ca valoare totala a activelor, cu 5,1 miliarde de euro, este Bulgaria.

Romania se situeaza pe locul al saptelea in randul celor mai extinse piete bancare din regiune, cu un total al activelor de 9,6 miliarde de euro. Activele detinute de bancile internationale reprezinta 31% din totalul pietei bancare, insemnand trei miliarde de euro.

Cea mai inalta pozitie ocupata de o banca din Romania revine Bancii Comerciale Romane, ale carei active, reprezentand, la sfarsitul anului trecut, 2,63 miliarde de euro, o claseaza pe locul 25. La sfarsitul anului 1999, BCR ocupa, in acelasi clasament, cea de-a 20-a pozitie.

Topul celor mai mari tranzactii din sectorul bancar din aceasta zona include pe primul loc vanzarea catre grupul austriac Erste a bancii slovace Slovenska Sporitelna, precum si achizitionarea de catre Intesa a bancii VUB, de asemenea, din Slovacia. Romania ocupa si aici pozitia a saptea, ca urmare a preluarii de catre RZB a Bancii Agricole.

Banca straina cu cele mai multe active in regiune este grupul belgian KBC, a caror cota de piata in sectorul bancar din Europa Centrala si de Est era, la sfarsitul anului trecut, de 11,7%. Pe locul al doilea se situeaza Bank Austria Creditanstalt, cu o participare de 9,9%, in timp ce UniCredito si Societe Generale ocupa cea de-a treia treapta, activele in regiune ale fiecareia dintre cele doua reprezentand 7,7% din totalul pietei bancare. Citibank s-a clasat a cincea, cu o cota de 7,6%.

Cea mai mare retea bancara din Europa Centrala si de Est apartine Bank Austria Creditanstalt, grupul bancar detinand active in valoare de 15,3 miliarde de euro in noua tari din aceasta zona, urmata de Societe Generale, cu active evaluate la 11,9 miliarde de euro in sapte state, si de Citibank, ale carei active totalizeaza 11,7 miliarde de euro si sunt raspandite pe sapte piese bancare din regiune.

In ceea ce priveste piata bancara romaneasca, raportul Bank Austria Creditanstalt prezinta un top al primelor cinci banci, dupa cota de piata de la sfarsitul anului 2000, care include, in aceasta ordine, Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Casa de Economii si Consemnatiuni, ABN Amro si Banc Post. Daca BCR are o participare de 27,4%, activele BRD, evaluate la 1,561 miliarde de euro, reprezinta 16,3% din totalul pietei bancare din Romania. Activele CEC totalizeaza 944 milioane de euro si ii confera acestei institutii o cota de 9,8%, iar activele ABN Amro se cifreaza, potrivit bancii austriece, la 495 milioane de euro, ceea ce reprezinta o cota de 5,2%. Banc Post detine active in valoare de 457 milioane de euro, participarea sa pe piata bancara romaneasca fiind de 4,8%.

Dintre bancile straine prezente in Romania, Societe Generale detine o cota de piata de 26,7%, activele sale fiind evaluate la 800 milioane de euro. ABN Amro ocupa pozitia a doua in acest clasament, cu o participare de 16,5% si active in valoare de 495 milioane de euro. Topul include si Raiffeisen, cu o cota de 14,2% si active de 426 milioane de euro, pe pozitia a treia, Citibank, ale carei operatiuni, evaluate la 343 milioane de euro, o claseaza pe locul patru, cu o participare de 11,4%, precum si Bank Austria Creditanstalt, pe treapta a cincea, cu active in valoare de 184 milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.