Guvernul va desființa în perioada imediată toate construcțiile finalizate sau în curs de execuție cu încălcarea legii, amplasate în zona de coastă a Mării Negre, pe terenuri proprietate publică sau privată, și va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate pentru astfel de construcții ilegale.
Desființarea construcțiilor va fi dispusă printr-o ordonanță de urgență care va modifica Legea 597/2001 privind autorizarea construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre și care va intra în vigoare în termen de zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial, avåndu-se în vedere că sezonul estival începe la 1 mai.
„Prin derogare de la prevederile articolelor 28, 31 și 32 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, toate lucrările de construcții/construcțiile realizate pe terenuri proprietate publică sau privată, cu încălcarea dispozițiilor Legii 597/2001, se desființează“, este prevăzut în actul normativ.
Articolele din Legea 50/1991 la care se face trimitere prevăd că, odată cu aplicarea amenzii, se dispune oprirea executării lucrărilor, precum și, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizației sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație, într-un termen stabilit în procesul-verbal, că decizia menținerii sau a desființării construcțiilor este luată pe baza planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente, avizate și aprobate în condițiile legii, sau, după caz, de instanță și că dreptul de a constata contravențiile și a aplica amenzile se prescrie în termen de doi ani de la data faptei.
Tot articolele de la care se va face derogare mai stabilesc că în cazul în care persoanele sancționate contravențional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal, autoritatea publică va sesiza instanțele judecătorești pentru încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației sau desființarea construcțiilor realizate nelegal.
În același timp, Guvernul va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate în cazul construcțiilor ridicate ilegal, de la 1.000-5.000 lei în prezent la 10.000-50.000 lei, consideråndu-se că actualele limite sunt foarte mici.
Personalul de control și inspecție din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, va avea dreptul să constate contravențiile și să aplice sancțiunile.
Ordonanța este argumentată prin faptul că, în prezent, există „semnale alarmante“ de nerespectare a legislației privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și a disciplinei în domeniu, în special cu privire la numărul considerabil de construcții care se realizează în zona de coastă a Mării Negre cu încălcarea Legii 597/2001.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane