Lansarea portalului web eAdministrație conectează primăriile rurale la realitățile administrative actuale.
La inițiativa Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), a fost inaugurat recent portalul eAdministrație. Acesta poate fi accesat la adresa http://eadministratie.mcti.ro. Apărut ca urmare a unei nevoi reale și imperative, acest proiect are ca obiectiv principal facilitarea accesului la noile tehnologii și la Internet pentru autoritățile administrației publice locale din comunele și orașele mici.
Dacă instituțiile importante ale administrației publice locale (ministere, alte autorități centrale, consilii județene, primării ale orașelor mari etc.) au deja o tradiție de câțiva ani în interacțiunea cu cetățenii prin mijloace electronice, nu același lucru se poate spune despre primăriile din orașele și comunele mici. Din această rațiune, Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a considerat oportun să se implice în procesul de aliniere a acestor autorități locale din orașele și comunele mici la standardele deja asimilate de administrația publică centrală și de cea din orașele mari.
Portalul eAdministrație oferă soluția conectării primăriilor din orașele și comunele mici la serviciile Societății Informaționale, cerință elementară pentru o dezvoltare durabilă a comunităților. Apelând la portalul web pus la dispoziția lor, există posibilitatea de a interacționa în timp real atât cu instituțiile similare din țară și din străinătate, cât și cu cetățenii proprii.
Prin încurajarea prezenței on-line a autorităților administrației din mediul mic urban și rural se încearcă, așadar, extinderea avantajelor oferite de accesul la tehnologie și la Internet. Prin intermediul portalului e-Administrație, se vor putea elimina nesincronizările existente la acest moment între instrumentele de care dispun administrațiile din mediul urban și cele din mediul rural. Odată cu echilibrarea acestei situații, administrațiile comunităților mici se vor bucura de o mai mare transparență și mobilitate atât în relația cu cetățenii și autoritățile, cât și cu potențialii investitori, care pot afla într-un mod mult mai facil despre oportunitățile de afaceri existente la nivel local.
"Prin acest portal vom încerca să diminuăm decalajul digital dintre administrațiile din mediul urban și cele din mediul mic urban și rural. Pe de o parte, interacțiunea cu alte instituții similare atât din țară, cât și din străinătate va conduce la învățarea din experiența altora și la creșterea concordanței între practicile locale adoptate. Pe de altă parte, prezența on-line va permite acestor comunități să devină cunoscute și să prezinte potențialilor investitori oportunitățile de care pot beneficia", a declarat Zolt‡n Somodi, secretar de stat pentru Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.
Portalul web eAdministrație dă posibilitatea oricărei instituții din administrația publică locală să se înscrie în mod gratuit în acest program. Odată ce au fost de acord cu înscrierea, acestea beneficiază de întregul set de avantaje ale portalului, de la îmbunătățirea comunicării inter-instituționale, optimizarea serviciilor administrative prestate populației, schimburi de experiență la distanță, până la o mai mare vizibilitate și operativitate în soluționarea problemelor reclamate de cetățeni.
Proiectul e-Administrație este rezultatul colaborării dintre Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și compania SIVECO România. Dincolo de faptul că reprezintă un instrument de lucru extrem de util pentru administrațiile din comunitățile mici, care au posibilități financiare reduse, acest portal contribuie substanțial la familiarizarea funcționarilor administrației rurale cu mijloacele comunicării electronice.
Demersul MCTI de a încuraja, în acest mod, creșterea prezenței web a administrației comunităților rurale este salutar și reprezintă un pas important în procesul de aderare la serviciile Societății Informaționale a instituțiilor administrative din mediul mic urban și din comunitățile rurale. Prin concretizarea acestei idei de proiect, există perspective serioase de recuperare a decalajelor existente la acest moment sub aspectul tehnologizării între aceste instituții, urmărindu-se prioritar eliminarea oricăror dificultăți de comunicare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane