Consiliul Nord-Atlantic a adoptat miercuri seara, in unanimitate, o declaratie care afirma ca atentatele teroriste impotriva Statelor Unite sunt considerate un atac impotriva tuturor statelor membre. Washingtonul va putea primi astfel sprijinul militar al celor 18 tari membre ale NATO, daca poate dovedi ca atentatele au fost organizate de persoane cu nationalitate alta decat cea americana. Aceste prevederi sunt stipulate in Articolul 5 al Tratatului NATO din 1949 si este prima data cand Consiliul Nord-Atlantic decide sa invoce textul acestuia. Aliatii, se arata in Articolul 5, sunt de acord ca -un atac armat impotriva unuia sau a mai multora dintre statele membre, din Europa sau din America Septentrionala, va fi considerat drept un atac indreptat impotriva tuturor partilor-. Textul respectivului articol subliniaza ca dreptul legitim de a reactiona armat este prevazut si de ONU. -In consecinta, statele membre dispun ca, daca un astfel de atac ar avea loc, apeland la dreptul de legitima aparare, individuala sau colectiva, recunoscut de articolul 51 din Statutul Natiunilor Unite, acestea vor acorda asistenta partii sau partilor atacate. Asadar, vor intreprinde imediat, individual sau concertat, actiunile pe care le vor considera necesare, inclusiv prin recurgere la forta armata, astfel incat sa se mentina securitatea in regiunea Atlanticului Septentrional- – se arata in Articolul 5 al Tratatului NATO. In oricare dintre aceste variante, trebuie mentinuta o legatura stransa cu Organizatia Natiunilor Unite. -Orice atac armat de acest tip si toate masurile luate in consecinta – conchide Articolul 5 – vor fi imediat aduse la cunostinta Consiliului de Securitate… Aceste masuri vor lua sfarsit abia atunci cand Consiliul de Securitate a reusit sa restabileasca si sa mentina pacea si securitatea internationala-.
Aliatii sunt gata sa ofere sprijinul lor Americii
Iata declaratia adoptata de Consiliul de Securitate al NATO: – In data de 12 septembrie, Consiliului Nord-Atlantic s-a reunit din nou, ca urmare a atacurilor oribile impotriva Statelor Unite. Consiliul a decis ca, daca se va stabili ca atacul a fost organizat in afara granitelor SUA, acesta va fi considerat ca o actiune ce intra sub jurisdictia Articolul 5 al Tratatului de la Washington, conform caruia un atac armat impotriva unuia sau a mai multora dintre aliati, din Europa sau din America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor aliatilor. Dreptul la autoaparare colectiva a fost conceput in circumstante foarte diferite de cele de astazi, dar ramane, cu toate acestea, valabil si esential si astazi, intr-o lume supusa amenintarii terorismului international. Cand sefii de stat si de guvern s-au reunit la Washington in 1999, acestia au adus un omagiu succesului Aliantei in asigurarea libertatii propriilor membri in timpul Razboiului Rece si in a face posibila o Europa unita si libera. Acestia au recunoscut insa si ca exista o mare varietate de pericole la adresa securitatii, unele dintre acestea diferite de cele care au dus la crearea NATO. In mod specific, sefii de stat si de guvern au condamnat terorismul ca pe o amenintare serioasa la adresa pacii si a stabilitatii si si-au reafirmat hotararea de a-l combate, in concordanta cu obligatiile reciproce, cu cele internationale, dar si cu legislatia nationala. Articolul 5 al Tratatului de la Washington stabileste ca, in cazul in care un atac care justifica aplicarea sa, fiecare aliat va acorda asistenta partii implicate, luand masurile pe care le considera necesare. In consecinta, aliatii SUA din cadrul NATO vor fi gata sa furnizeze ajutorul necesar in cazul unor astfel de acte barbare.-
America este cea care trebuie sa ceara ajutor
Ce implica exact acest text adoptat miercuri seara? In primul rand, ca un raspuns colectiv la atac nu ar putea avea loc fara ca Washingtonul sa fi identificat cine este responsabilul acestor atentate teroriste. Apoi, Statele Unite trebuie sa ceara NATO masuri specifice de ajutor. -Tara atacata trebuie sa ia deciziile. Ea trebuie sa fie aceea care cere ajutorul-, a precizat secretarul general al Aliantei, George Robertson. Chiar daca decizia luata de Consiliul de Securitate este o dovada de puternic sprijin politic, ea nu inseamna neaparat ca NATO va actiona militar in mod colectiv. Orice decizie de a lansa atacuri colective asupra agresorilor SUA sau de a plasa fortele nationale sub comanda NATO va necesita alte deliberari ale Aliantei si o hotarare specifica.