Home Social -Caminiada- – etapa de masa si… casa

-Caminiada- – etapa de masa si… casa

DISTRIBUIŢI

La nivelul intregii tari, caminele studentesti, cu vechile si cunoscutele probleme, si-au deschis portile pentru noul an universitar. Desi singurele ramase in custodia Ministerului Educatiei si Cercetarii, dupa preluarea patrimoniului invatamantului preuniversitar de stat de catre primarii, caminele reprezinta inca o grea ecuatie, a carei rezolvare se face de la caz la caz. La fel de cenusii, caminele universitatilor vor oferi si in acest an studentilor aceleasi conditii austere de trai, cu toate ca eforturile au fost mai sustinute decat in anii trecuti, iar fondurile mai mari.

Brasov: o treime dintre studenti ramane pe dinafara

Ca mai peste tot in Romania, si la Universitatea -Transilvania- din Brasov a inceput repartizarea in camine. De teama sa nu ramana fara camere, studentii au luat cu asalt secretariatele facultatilor. Prodecanii le-au comunicat ca studentii din anii mai mari au prioritate, pe locurile ramase urmand sa fie distribuiti -bobocii-, in functie de media de la admitere. Studentii din anii mai mari au fost cazati in aceleasi camere. Celor carora nu le mai raman locuri in camine, decanatele fiecarei facultati incearca sa le asigure cazarea in internatele unor licee din oras. Din cauza numarului mare de inscrisi la cursurile Universitatii -Transilvania-, anul acesta se vor solutiona numai 70% dintre cererile de cazare.

Camerele studentilor din anii -mici- vor gazdui un student in plus, dar numai in cazul in care titularii sunt de acord. In ceea ce priveste conditiile de cazare, cei mai multi dintre studenti par multumiti, mai ales ca tarifele impuse de universitate pentru o luna sunt mai mici decat se asteptau.

Cazare – model occidental, la Pitesti

Administratorii caminelor Universitatii din Pitesti au incheiat operatiunile de igienizare. Conducerea universitatii a decis sa refaca anual, in functie de banii disponibili, structura unor spatii de cazare pentru studenti. Astfel, pentru anul universitar 2001-2002, mai multe camine au fost aduse la standarde occidentale, fiecare camera beneficiind de propriul grup sanitar. Numai pentru igienizare, mici reparatii si modernizari la cele 1.200 de locuri de cazare existente, universitatea pitesteana a scos din buzunar cinci miliarde de lei.

Lipsa unor spatii de cazare va fi suplinita prin trimiterea -surplusului- de studenti catre locurile disponibile ale invatamantului preuniversitar (licee si scoli profesionale), in baza unei intelegeri parafate de rectorat si Primaria municipiului Pitesti. S-au dat toate asigurarile ca studentii nu vor sta inghesuiti in camine. -Pentru rezolvarea in totalitate a problemei locurilor de cazare, ne-am gandit la modelul occidental, si anume la gazduirea studentilor de catre persoane particulare. Sunt foarte multi pensionari, cu venituri mai mult decat modeste, care sunt interesati sa gazduiasca universitari in schimbul unor sume modice. Studentii vor fi indrumati printr-un dispecerat-, a declarat rectorul Universitatii Pitesti, Gheorghe Barbu.

Universitatea Bucuresti: doar 50% din solicitari

In anul universitar 2001-2002, Universtatea din Bucuresti va scolariza aproape 20.000 de studenti. Capacitatea sa de cazare este de doar 5.200 de locuri, si acest lucru in conditiile in care solicitarile depasesc 10.000.

Conform contractului aditional dintre Universitate si Ministerul Educatiei si Cercetarii, s-au primit doar 18,5 miliarde de lei la capitolul subventii. Nici in acest an nu s-a aprobat vreun leu pentru dotari si nici pentru reparatii capitale. In aceste conditii, Universitatea Bucuresti s-a vazut nevoita sa investeasca din resurse proprii (care ar fi putut fi destinate cercetarii studentesti, de exemplu) 5,5 miliarde de lei, pentru reparatii curente. Fondurile provin din incasarea regiei de camin, din chiriile percepute. Din pacate, Universitatea Bucuresti nu are voie sa investeasca din finantarea de baza (taxe, burse).

In anul 2000-2001, nu s-au primit autorizatii sanitare la nici unul dintre caminele Universitatii Bucuresti, intrucat nu erau intrunite conditiile de igienizare a spatiilor comune. Dar pentru anul care urmeaza sa inceapa, Universitatea a inchiat contracte de igienizare pentru 10 din cele 15 camine pe care le poseda, precum si pentru administrarea Cantinei Kogalniceanu. In momentul de fata, lucrarile sunt, in proportie de 90%, finalizate.

Primarii si-au amintit de studentie

Desi nu se afla in -parohia- lor, primariile de Bucuresti au pus si ele umarul la ajutorarea studentilor. Primaria sectorului 6 s-a ocupat de toaletarea Complexului Studentesc Regie, angajatii ADP trecand la curatit, vopsit si aranjat spatiul verde din zona. -Sprijinim ca si in toamna trecuta salubrizarea si reamenajarea parcurilor din Grozavesti. In acest sens, am suplimentat, pentru aceste zile, graficul de lucru al societatii de salubrizare Urban. Am solicitat RADET si Apa Nova urgentarea lucrarilor in aceasta zona universitara pentru ca studentii sa nu aiba in aceasta iarna probleme cu apa si caldura-, a spus Dan Darabont, primarul sectorului 6.

In aceste zile, proaspat -boboc- universitar, primarul sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, a anuntat ca in perioada urmatoare va pune la dispozitia facultatilor din Capitala 350 de locuri intr-unul dintre caminele Liceului -Motoc- (reamenajat cu 10 miliarde de lei din bugetul local) contra unei chirii modice de aproximativ 200.000 de lei pe luna, de persoana, oferind totodata toate dotarile necesare cazarii si studiului tinerilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.