"Gabriel, Erica si Adriana au cate 20 de ani si locuiesc in Bucuresti. Isi baga in vene vise, intr-un cartier din Ferentari, printre alti oameni bolnavi de SIDA inca din anii '80".
Asa incepe un reportaj, realizat in cartierul Ferentari din Bucuresti, si prezentat de canalul de televiziune France 2, care a fost intitulat de catre jurnalistii francezi "Romania are SIDA in vene?".
Jurnalistii de la France 2 au fost avertizati la inceputul reportajului, de ghizii Dan si Cristina, sa fie atenti la gentile lor si sa aiba mare grija la actele de identitate.
"Nu dati nimic nimanui, in afara de tigari, orice v-ar cere. Nu va indepartati mai mult de 20 de metri de noi", le-au facut cei doi romani instructajul jurnalistilor din Franta. Ulterior se arata ca Dan si Cristina lucreaza pentru o asociatie de lupta impotriva SIDA.
Filmat in cartierul Ferentari, despre care francezii spun ca provine din expresia "soldati mici" (N.R. infanteristi) reportajul descrie un peisaj intunecat, apasator, incarcat de pericole la tot pasul, dar si de povesti cutremuratoare.
Una dintre povesti il arata pe Gabriel, un tanar de 18 ani care este dependent de droguri de la 10 ani si care nu se sfieste sa povesteasca reporterilor cum se inteapa, de cate ori si care este senzatia pe care o traieste. El a strans 200 de seringi folosite si le-a adus celor de la asociatie, care ii dau "la schimb" seringi sigilate.
Adriana, o tanara de 16 ani, primeste gratuit 50 de prezervative, cu conditia sa se intoarca sa mai ia. "Fac trotuarul acum", le spune fata francezilor.
Jurnalistii se refera si la cifrele oficiale pe care autoritatile par ca nu vor sa le abordeze. 18.000 de bolnavi de SIDA in tara, din care majoritatea au sub 25 de ani.
Autoritatile au hotarat sa nu mai vanda seringile din farmacii decat pe baza de reteta – lucru care s-a dovedit o catastrofa: a aparut schimbul de seringi uzate intre drogati, lucru care a facut sa infloreasca SIDA si hepatita C.
Materialul France 2 arata si partile bune, efortul unor oameni care aleg sa se implice si sa nu lase lucrurile sa scape de sub control. De la voluntari care incearca sa ii ajute pe cei cu probleme, pana la sefa sectiei de bolnavi de SIDA, de la spitalul Victor Babes.