Datoriile regiilor locale de distributie a energiei termice catre societatea Termoelectrica au scazut, in decurs de o luna, cu 62 miliarde de lei (aproximativ 2%), potrivit unei situatii a creantelor la energia termica intocmita de Termoelectrica.
Astfel, la data de 14 septembrie, Termoelectrica avea de primit de la 30 de regii locale suma de 3.672 miliarde de lei, din care 1.315 miliarde reprezinta penalitati, in timp ce la 17 august societatea inregistra creante in valoare totala de 3.734 miliarde de lei.
Pe langa populatie, si agentii economici au datorii catre Termoelectrica, in valoare, la 14 septembrie, de 447 miliarde de lei, din care 140 de miliarde reprezinta penalitati. Fata de luna august, datoriile consumatorilor industriali catre societate au crescut cu peste 50 miliarde de lei. Termoelectrica are de primit, in total, pentru energia termica livrata, circa 4.120 miliarde de lei.
Cel mai mare restantier la energia termica ramane distribuitorul local din Bucuresti, RADET, care are datorii, la mijlocul lunii septembrie, de 1.335 miliarde lei, in crestere fata de luna august, cand datora 1.292 miliarde de lei, in conditiile in care valoarea penalitatilor s-a mentinut relativ la acelasi nivel, de peste 555 miliarde de lei. Platile RADET acopera, in prezent, factura lunii martie 2001.
Alti mari datornici sunt regiile locale de distributie din Iasi, cu peste 360 miliarde de lei, Galati, cu 318 miliarde de lei si Constanta, cu 275 miliarde de lei. Termoelectrica mai are de recuperat creante importante de la regiile autonome de distributie a agentului termic din Bacau, Onesti, Oradea, Pitesti, Suceava si Timisoara.
Cele mai vechi restante le au distribuitorii locali din Aninoasa si Comanesti, din luna martie a anului 1999, respectiv luna aprilie a aceluiasi an.
Cei mai bun-platnici ai societatii Termoelectrica sunt societatile de distributie a agentului termic Dalkia Ploiesti, care plateste factura lunii iunie a anului 2001, Arterm Arad – iunie 2001 si Apaterm Oradea – mai 2001. Datoriile acestor societati insumeaza aproximativ 115 miliarde de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane