– In cazul unui atac militar din partea SUA impotriva Afganistanului, in maximum 10-12 zile, tari precum Romania, Ucraina, R. Moldova, Tadjikistan se vor confrunta cu un val urias de refugiati afgani. Primii afgani care au fortat frontierele Romaniei au fost depistati la Negru Voda
– Autoritatile romane se tem de intensificarea activitatii retelelor de traficanti din Ucraina, Rusia si R. Moldova, care au baze logistice in Moscova, Kiev, Odessa si Chisinau. Exista riscul ca printre imigranti sa fie infiltrate sau racolate unele persoane pentru actiuni teroriste
Pregatiri pentru un val de 1,5 milioane de refugiati afgani
Ross Mountain, coordonatorul adjunct pentru afaceri umanitare ale ONU, declara recent la Geneva ca -un numar de 1,5 milioane de persoane ar putea fi in masura sa-si paraseasca tara sau sa incerce sa o faca-. Deja tari din zona fierbinte, precum Tadjikistanul, au luat masuri exceptionale pentru a preveni exodul masiv al afganilor, armata tadjica fiind in alerta. De asemenea, granicerii ucraineni anuntau ca se asteapta la un exod masiv de imigranti ilegali din Afganistan, Comitetul de Stat pentru Apararea Frontierei de Stat luand masurile necesare pentru a preveni acest val. Pericolul ca acest val de refugiati sa se indrepte spre Euroapa a devenit si mai mare dupa ce Pakistanul si-a inchis granita cu Afganistanul. Autoritatile pakistaneze au fost obligate sa ia aceasta masura deoarece se afla in imposibilitatea de a mai absoarbe un nou exod, in conditiile in care in Pakistan deja traiesc peste 10 milioane de afgani.
Frontierele romanesti, patrulate de echipe mobile
In ceea ce priveste frontiera de stat a Romaniei, Politia de Frontiera a retinut deja un grup de imigranti afgani, care a trecut fraudulos granita dintre Bulgaria si Romania. Grupul a fost prins pe sectorul Negru Voda, intentia imigrantilor fiind aceea de a ajunge la Bucuresti. Acesta este inca un semnal ca Romania se poate considera ca fiind tara cea mai vizata de refugiatii afgani si de retelele de trafic care ii preiau, deoarece reprezinta una dintre principalele porti ale Orientului catre Occident.
Constienta de pericol, Politia de Frontiera a luat unele masuri prin care se incearca stavilirea unui asemenea val de imigranti. Una dintre aceste masuri consta in marirea considerabila a numarului de cadre operative, care isi desfasoara efectiv activitatea in zonele de granita. De asemenea, au fost create echipe mobile care sa se deplaseze, in functie de directiile de actiune ale retelelor de traficanti. O alta masura consta in intensificarea cooperarii cu celelalte structuri din cadrul Ministerului de Interne si cu celelalte autoritati care au atributii in asigurarea sigurantei nationale, dar si cu autoritati similare din statele vecine.
Se asteapta ca, in Romania, afganii sa fie adusi de retele din spatiul ex-sovietic
Pentru retelele specializate in traficul cu imigranti, contextul actual va fi cu siguranta exploatat financiar, fiind un bun prilej de a obtine venituri importante. Conform Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, pe teritoriul Rusiei, Ucrainei si R. Moldova exista retele care au in componenta membri ce cunosc foarte bine segmentele de frontiera romane si locurile usor accesibile pentru trecerea frauduloasa a granitei. Retelele au baze logistice in mai multe tari, aflate pe principalele itinerarii: Damasc, Moscova, Odessa, Kiev, Chisinau. Retelele asigura toate etapele transportului, pe teritoriul tarilor de tranzit pana la tara de destinatie: trecerea frauduloasa a frontierelor, mijloacele de transport, cazare, falsificare de documente si chiar -consultanta- pentru orientarea si ajutorarea migrantilor pentru a face fata tuturor situatiilor ce apar in timpul -migrarii- clandestine. Pericolul devine cu atat mai mare, cu cat exista riscul ca de acest exod sa profite unele organizatii extremiste pentru a-si infiltra printre refugiati sau racola persoane care sa aiba obiective comandate.
Un alt aspect interesant este acela ca, de la inceputul anului, in Romania au intrat, deja, prin diferite filiere, peste 700 de afgani, care au cerut azil politic. Or, daca in interiorul Romaniei vor mai reusi sa intre si altii, exista riscul crearii unei comunitati puternice a afganilor, care in timp ar putea fi coordonata pentru unele actiuni antiamericane sau antieuroepene.