Reorganizarea unităților sanitare duce la o nouă clasificare a spitalelor. Astfel, în termen de 15 zile, toate spitalele cu paturi vor fi obligate să transmită solicitări și să ceară direcției de sănătate publică, în scris, să fie clasificate conform legislației în vigoare, în funcție de competențe. După noile legi unitățile sanitare cu paturi se vor clasifica în cinci categorii. Spitalele de categoria V, cu nivel de competență limitat, sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.
Spitalele de categoria IV, cu nivel de competență bazal, sunt cele care deservesc populația pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecțiuni cu grad mic de complexitate.
Spitalele de categoria III, cu nivel de competență mediu, sunt spitale care deservesc populația județului din aria administrativ-teritorială unde își au sediul și, doar prin excepție, din județele limitrofe, pentru afecțiuni cu grad mediu de complexitate.
Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitățile monoprofil), cu nivel de competență înalt, sunt cele care deservesc populația județului din aria sa administrativ-teritorială, precum și din județele limitrofe, cu nivel înalt de dotare și încadrare resurse umane și care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.
Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitățile monoprofil): nivel de competență foarte înalt, sunt cele care asigură asistența medicală la nivel regional, deservind populația județului din aria sa administrativ-teritorială, precum și alte județe, cu cel mai înalt nivel de dotare și încadrare cu resurse umane și care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.
„Am realizat o nouă clasificare a spitalelor, mai simplă și coerentă. Până acum, în România se utiliza o multitudine de clasificări ale spitalelor. Numai în Legea 95/2006 sunt enumerate o serie de clasificări în funcție de criteriul regional, de specificul patologiei, de regimul proprietății sau din punctul de vedere al învățământului medical și cercetării. În multe cazuri clasificările se întrepătrund, se suprapun sau se amestecă. De exemplu, unele spitale județene sunt regionale, clinice, și de urgență și pot fi și instituții publice cu secții private, în același timp. Nu există o reprezentare coerentă a rețelei spitalicești. Noua metodă de clasificare s-a realizat pe baza experienței internaționale și a recomandărilor experților independenți“, a declarat ministrul Sănătății, Cseke Attila, citat în comunicatul transmis de MS. Ministrul Sănătății a mai spus că principalele avantaje ale noii clasificări sunt creșterea eficienței funcționării spitalelor prin evitarea suprapunerilor și paralelismelor cu alte unități spitalicești, asigurarea accesului echitabil al cetățenilor la serviciile medicale continue, precum și modelarea finanțării pe nivele de competență și de performanță, păstrându-se însă metodologia unică națională de finanțare (tarif pe caz ponderat unic la nivel național).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane