Home Economic-Financiar BCR si Petrom, vedetele privatizarii

BCR si Petrom, vedetele privatizarii

DISTRIBUIŢI


Guvernul isi propune sa atraga un volum semnificativ de investitii straine, sa finalizeze acordurile cu organismele financiare internationale si sa continue restructurarea si procesul de privatizare, pentru a castiga increderea pietelor financiare externe, a afirmat ieri, prim-ministrul Adrian Nastase in cadrul conferintei -Romania Top 100 – Finantarea bancara a marilor companii-.

-Marea vedeta a anului 2002 va fi Banca Comerciala Romana, Petrom fiind o alta tinta. Exista o mare grija pe plan international in legatura cu privatizarea BCR si a Petrom si nu am inteles inca foarte bine pentru ce aceasta grija-, a spus Nastase.

Premierul spune ca pietele financiare externe dovedesc, inca, lipsa de incredere fata de operatorii economici romani si de capacitatea acestora de a rambursa imprumuturile acordate, astfel incat obtinerea unor credite de investitii din partea bancilor straine este conditionata in cvasitotalitate de existenta garantiilor guvernamentale. Companiile romanesti, precum Termoelectrica, pot obtine finantari externe numai pe baza unor astfel de garantii guvernamentale si in schimbul unor costuri care depasesc media practicata pentru zona central-europeana.

-Nici bancile noastre nu dispun inca de suficiente surse atrase si nu au acces ieftin la fondurile marilor banci straine. Finantarea este scumpa, acordata in general pe termen scurt sau mediu, fiind destinata nevoilor capitalului curent de lucru-, a spus Nastase.

Piata de capital romaneasca, in pofida progreselor inregistrate, nu este destul de puternica pentru a constitui o sursa de capitalizare a economiei, inregistrandu-se o insuficienta a surselor de finantare a activitatii economice atrase din resurse proprii ale intreprinderilor sau ale sectorului financiar-bancar autohton, precum si din finantari externe si investitii straine directe, a adaugat premierul.

El a semnalat totodata nivelul redus al investitiilor romanesti in strainatate, mai ales in statele vecine, precizand ca aceasta situatie ar putea fi rezolvata si prin capitalizarea Eximbank si transformarea acesteia -intr-un partener pentru investitii-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.