Agregatele minerale naturale din râuri sunt provenite din dezagregarea naturala a rocilor sub acțiunea înghețului și dezghețului repetat și a rostogolirii lor de către apele torenților, pârâurilor și râurilor fiind folosite la confectionarea betoanelor (balast, pietriș și nisip). Vă prezentăm astăzi cazul Poienarii de Argeș prin care trece râul Topolog, afluent al Oltului. În data de 18.05.2015, Ion Stoenescu, în calitate de director ABA Olt comunică Primăriei Poienarii de Argeș că a fost acceptată notificarea pentru începerea execuției „decolmatării râului Topolog, prin exploatarea unui volum de 1783 mc de agregate minerale, fiind necesare în regim de urgență, pentru o calamitate din luna aprilie a aceluiași an, urmând a fi reabilitați patru km de drum comunal. Exploatarea este aprobată pentru perioada 18.05-18.07.2015 deși documentația tehnică nu conținea avizul ISU Argeș, document obligatoriu pentru emiterea actului în cauză. După data de 18.07.2015 primăria Poienarii de Argeș continuă exploatarea deși permisiunea expirase, primarul comunei lăudându-se peste tot că are un frate procuror la DIICOT la București și că se bucură de protecția autorităților.
În 25 august 2015 doi inspectori ai Serviciului Inspecția Bazinală a Apelor Olt, Ilie Răboacă și Balașa-David Florin, în urma unei reclamații locale sunt trimiși în Poienarii de Argeș, să constate dacă e adevărat că se exploatează ilegal agregate minerale din albia minora a râului Topolog.
La fața locului cei doi inspectori constată că reclamația este adevărată și agregatele minerale au fost extrase și transportate în incinta unei stații de sortare-spălare aparținând SC CMR Agregat SRL, pe motiv că această firmă are contract cu Primăria să repare drumul respectiv. Contractul între firmă și primărie era încheiat pentru un an deși notificare era valabilă pentru doar două luni.
Așadar la data controlului, 25.08.2015, Notificarea nu mai era valabilă, iar firma exploata ilegal agregate minerale.
Ilie Răboacă solicită Serviciului Acize și Autorizări din cadrul ABA Olt documentațiile tehnice ce au stat la eliberarea avizului de exploatare dar directorul Stoenescu dă ordin directorului tehnic să nu i se pună la dispoziție pentru ca acesta să nu vadă că lipsește avizul ISU înlocuit în mod ilegal cu un referat întocmit de Primăria Poienarii de Argeș.
În 08 septembrie, Stoenescu emite din nou fără avizul ISU, notificarea 14/08.09.2015 de acceptare a exploatării dar grăbiți fiind emit a doua notificare cu ridicările topografice aproape identice cu cele ale primei notificări, morfologia oricărui curs de apă făcând imposibil acest lucru.
Inspectorul Ilie Raboacă aplică la data de 21.10.2015 o amendă de 75.000 lei, firmei CMR Agregat SRL, conform Legii Apelor. A doua zi, Stoenescu Ion îl retrogradează pe Răboacă pentru 30 de zile, si-l numește în locul lui pe un inspector apropiat lui pe care îl cheamă înapoi din delegație.
Deși amenda a fost aplicată firmei private, primarul comunei le face plângere penală celor doi inspectori. La rândul lui inspectorul Răboacă sesisează procurorii, considerând că e vorba de furt de agregate minerale, neexistând documentele obligatorii situații de lucrări, lucrări ascunse, recepții, devize de lucrări.
Dar așa cum am arătat AICI, Stoenescu se bucură de protecția directorului general al Apelor române, Nicolae Bărbieru și a șefului de la Resurse Umane, Relu Adam.