Guvernul a decis suplimentarea bugetului alocat Ministerului Sănătății cu suma de 6,2 milioane lei, pentru a asigura buna funcționare a Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anunțat premierul Emil Boc. De asemenea, a fost aprobată suplimentarea schemei de personal a Ministerului Sănătății cu 24 de posturi, pentru funcționarea Registrului.
"Nu numai că am suplimentat cu 6,2 milioane de lei bugetul Ministerului Sănătății pentru a putea asigura funcționarea acestui registru, dar am aprobat și suplimentarea cu 24 de posturi la Ministerul Sănătății, pentru a putea asigura funcționalitatea acestui registru, decizie extrem de importantă pentru ceea ce înseamnă viața și protejarea ei. Sunt convins că este o decizie corectă, ce vine să pună în aplicare o promisiune pe care Guvernul a făcut-o, și anume căă și în România e posibil să salvăm vieți umane prin intermediul acestui Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem", a mai spus Emil Boc.
Cele 6,2 milioane de lei provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011 și sunt destinate, în principal, pentru desfășurarea activităților de recoltare, testare și donare de celule stem hematopoietice coordonate de registru și pentru dotarea cu echipamente de calcul și echipamente periferice, precum calculatoare, imprimante, faxuri. În urma acestei suplimentări, bugetul Registrului ajunge la aproximativ 8 milioane de lei, fapt care conduce la demararea funcționării instituției fără disfuncții de natură financiară. Anul acesta, suma ajunge pentru testarea unui număr de 3.400 probe de sânge, 1.700 dintre acestea fiind deja recoltate și stocate în perioada 2009-2011.
De asemenea, Guvernul a aprobat memorandumul pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, precum și din cadrul Institutului Național de Hematologie Transfuzională “Prof.Dr.C.T.Nicolau” București, cu respectarea dispozițiilor art. 22 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 și reglementarea unor măsuri financiar fiscale, cu modificările și completările ulterioare. Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem oferă pacienților diagnosticți cu boli hematologice maligne cu evoluție severă, șanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creșterea speranței de viață a acestor pacienți. O procedură de transplant de la un donator neînrudit costă în România aproximativ 40.000 de euro, comparativ cu o procedură efectuată într-o clinică din străinătate unde intervenția poate să depășească 130.000 euro. Incidența bolilor de sânge este în continuă creștere în țara noastră. Dacă în 1970 se înregistrau 403,9 cazuri la 100.000 de locuitori, în 2009 au fost înregistrate 714, 9 cazuri la 100.000 de locuitori.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane