Departe de a fi rezolvate, problemele dascalilor raman in continuare la mana guvernantilor. Pasarea responsabilitatii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii la consiliile locale si invers nu face decat sa acutizeze conflictul dintre sindicate si guvernanti, punand, astfel, in pericol buna desfasurare a anului scolar.
Imbatranirea personalului didactic
Astazi, cu ocazia deschiderii noului an studentesc, profesorii universitari vor fi in greva japoneza. Salarizarea deficitara, lipsa tichetelor de masa, dialogul rar dintre Guvern si dascali, toate acestea i-au convins pe profesorii universitari sa declanseze protestele. Daca nu vor rezolva ceva prin acest avertisment, pe 22 octombrie va avea loc si o greva de avertisment, de doua ore. Ca si cand asta n-ar fi nimic, -invatamantul superior romanesc se confrunta cu cea mai grava problema a ultimelor decenii: imbatranirea personalului didactic. Actualmente, media de varsta se invarte in jurul a 53 de ani, cand, in mod normal, ar fi trebuit sa fie de 40-45 de ani. Dar tineretul nu mai este atras de aceasta nobila profesie, din cauza salariului-, ne-a precizat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicale -Alma Mater-. Cei care totusi mai vin la stat vin pentru ca functiile pe care le ocupa ii avantajeaza in obtinerea unor posturi in exterior. Practic, ei folosesc aceste posturi ca pe o trambulina-, a conchis Bobulescu.
Salariatii din invatamant nu vor mai primi tichete de masa decat in situatia in care bugetul local ar putea sa sustina o asemenea cheltuiala.
Promisiuni in loc de negocieri
Atitudinea Guvernului referitor la cererile de acordare a tichetelor de masa a fost mai mult decat evaziva: -La intalnirile cu cadrele didactice s-a promis ca se cauta solutii pentru rezolvarea problemei privind tichetele de masa, nu ca din luna septembrie se dau tichete si ca inca se mai cauta solutii. Se incearca reduceri de posturi in cadrul sistemului pentru a contribui, prin reducerile respective, la acoperirea sau la gasirea sumelor respective. Anexa din Legea bugetului prevede sumele necesare pentru fiecare judet in parte pentru salarii. Au fost unii primari care au inteles gresit prevederile acestei legi, in sensul ca au adus in anul 2001 al 13-lea salariu si ultima chenzina pe decembrie. Adaugand si acest lucru sigur ca, aparent, salariile nu ajung, dar acestea se dau din bugetul pe anul urmator. Noi ne zbatem in continuare pentru tichete sau, daca este posibil si este convenabil, pentru o marire de salariu-, a declarat Vasile Molan, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul in MEC.
Cu alte cuvinte, MEC se spala pe maini si spune foarte clar ca fondurile prevazute a fi cheltuite pentru tichetele de masa in 2001 nu au fost aprobate, ca au fost aprobate doar cheltuielile care asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului 2001. Acelasi minister mai precizeaza ca institutiile de invatamant superior pot cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli, din venituri proprii, cheltuielile aferente tichetelor de masa. -Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2001 privind unele probleme financiare, cheltuielile salariale sunt finantate prin bugetele locale. Unitatile administrativ-teritoriale pot aloca din bugetele locale sumele necesare pentru plata tichetelor de masa-, se incheie raspunsul transmis de MEC si semnat chiar de ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu.