Criza prin care trece industria de aparare din Romania a fost discutata si rasdiscutata de mai toate guvernele care s-au succedat pe la Putere. Discutiile au trecut, la fel si guvernele, in urma lor ramanand doar criza generata de lipsa de comenzi si de totala neimplicare a directorilor in cautarea de noi piete de desfacere. Considerat, pe buna dreptate, un domeniu strategic, Guvernul a decis sa acorde drepturi speciale angajatilor din domeniul industriei de aparare. Fondurile necesare acoperirii platilor sunt suportate de la bugetul de stat. In timp ce fabricile nu produc aproape nimic, iar muncitorii primesc doar 75% din salarii, directorii acestor intreprinderi beneficiaza de protectia Romarm, drepturile acestora fiind mult mai consistente decat obligatiile care le revin. Chiar si dupa destituirea lor, directorii isi pastreaza timp de un an de zile salariul pe care l-au castigat in timpul ocuparii functiei. Astfel, un director poate castiga, timp de doi ani de zile, peste 480 milioane de lei. Printre alte facilitati de care un astfel de personaj se bucura se numara asigurarile de viata si cursurile de perfectionare, toate costurile implicate fiind suportate de unitate.
Asigurari de viata si concedii suplimentare
Conform articolului 217 din contractul colectiv de munca la nivel de grup de unitati pe anul 2001, aprobat de Romarm, directorii uzinelor mecanice beneficiaza de urmatoarele drepturi: -reprezentantilor Patronatului li se recunoaste dreptul de a beneficia de cursuri de perfectionare, management, in tara si in strainatate-. Totodata, ei -beneficiaza de un concediu suplimentar de trei-cinci zile lucratoare, numarul pentru fiecare functie de conducere urmand a fi aprobat de organele de conducere-. Cu alte cuvinte, directorii isi stabilesc recompensele pentru activitatea lor. In aliniatul 11 din articolul respectiv, grija pentru sanatatea lor atinge apogeul: -reprezentantii administratiei (directori generali si directori executivi) vor putea incheia contracte de asigurare mixta de viata, primele de asigurare fiind suportate de unitate-! O clauza aparte asigura linistea domniilor lor: -sindicatele se vor abtine de la intreprinderea si initierea de masuri sau actiuni contrar legii, care sa conduca la demiterea administratorilor-.
Salariul intergral, chiar si dupa destituire
O prevedere scandaloasa din acest contract de munca stipuleaza urmatoarele: -directorii care au detinut functia peste un an (in aceeasi unitate sau intr-o unitate din cadrul grupului de unitati – n.r. din industria de aparare), dupa eliberarea din functie, din motive neimputabile lor, se reincadreaza in aceeasi unitate, la optiunea lor, conform pregatirii cu mentinerea pe timp de un an a drepturilor salariale indexate, mai putin sporul de conducere pentru functia de conducere-. Pentru a evita reducerea salariului de director si dupa destituirea lor, ei si-au inclus in salariul negociat acest spor, astfel incat, timp de 12 luni de la eliberarea din functie, veniturile lor vor fi aceleasi. -Exista numeroase cazuri in care cei care au ocupat functii de conducere si au fost demisi s-au reincadrat in uzina cu acelasi salariu. Ei continua sa incaseze lunar un salariu de 20 milioane de lei, aferent postului eliberat acum cateva luni. Paradoxal, cel care ocupa acum fotoliul de director ia mai putini bani decat fostul, deoarece primul este penalizat pentru nerealizarea planului de venituri.
In tot acest timp, muncitorii obisnuiti se zbat in saracie, cu o leafa de doua milioane de lei. Ducand lucrurile pana la capat, in cazul in care toti cei sapte directori ar fi destituiti, ar insemna ca uzina sa suporte salariile a 14 manageri. Unde este dreptatea?-, ne-a declarat Mircea Voinea, lider sindical la Siteco Plopeni, judetul Prahova. Guvernantii intentioneaza sa restructureze la sange industria apararii. Ca de fiecare data, se va recurge la disponibilizari de personal. Astfel, in plina iarna, zeci de mii de oameni vor ramane fara slujbe. Poate ca multi dintre ei ar fi fost platiti in continuare, daca nu ar fi existat aceste clauze, favorabile exclusiv directorilor.