Un barbat cu inima fisurata s-a zbatut antre viata si moarte pentru ca singurii medici care puteau sa-l opereze an Iasi erau plecati la un congres an statiunea Sinaia. Dupa nenumarate interventii telefonice, bolnavul a fost transportat cu elicopterul Ambulantei la Spitalul -Floreasca- din Bucuresti. Sambata, an ziua an care a amplinit varsta de 42 de ani, el a fost operat de o echipa de chirurgi cardiologi bucuresteni.
Surpriza: medicii nu sant an Iasi
Joi dimineata, la ora 3, Serviciul de Ambulanta Iasi a primit o solicitare de maxima urgenta de la Spitalul Municipal Pascani. Iulian Robescu (42 ani), din localitate, a fost adus la spital an stare grava. Acesta avea dureri an zona toracelui, stari de voma si tensiunea ridicata. Dupa cateva ore, timp an care medicii pascaneni au reusit sa ai stabilizeze tensiunea, Ambulanta Iasi a fost solicitata pentru a transporta bolnavul la Iasi. Diagnosticul apreciat de acestia a fost: observatie disectie aorta. Parcurgerea distantei antre Pascani si Iasi a fost facuta an cea mai mare viteza, joi la ora 5:50, Iulian Robescu fiind adus la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului -Sf. Spiridon-.
Dupa investigatii mai amanuntite, medicii au confirmat diagnosticul initial. Deoarece o fisura an artera principala la intrarea an inima este extrem de grava, pacientul necesita o interventie chirurgicala de maxima urgenta. Singurii medici din Moldova care puteau efectua asemenea interventii chirurgicale, respectiv dr. Grigore Tinica si dr. Eugen Sandica, erau plecati la un congres de cardiologie an statiunea Sinaia. Pentru ca nici un alt medic din antreaga Moldova nu poate opera un caz de genul acesta, Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara din cadrul Centrului de Cardiologie a refuzat primirea pacientului. Dupa andelungi convorbiri telefonice, Spitalul -Floreasca- din Capitala a fost de acord ca pacientul sa fie trimis la ei, dar nu mai tarziu de trei ore.
Aventuri an elicopter
Imediat a fost solicitat elicopterul Ambulantei, care a decolat de la Iasi la 16:30, ora maxima admisa de regulamentul Aviatiei Civile. -Daca mai antarziam un singur minut, elicopterul nu mai putea decola, si trebuia sa plecam cu masina. Asta ansemna ca pacientul ar fi ajuns la Bucuresti an stare grava, iar riscul operatiei era mult mai mare. Antre Buzau si Bucuresti, din cauza turbulentelor atmosferice, an interiorul elicopterului s-au simtit mai multe socuri repetate, iar starea pacientului s-a agravat. Am reusit, an cele din urma, sa ajungem cu bine la Bucuresti-, ne-a declarat dr. Smaranda Umbrarescu, medic an cadrul Serviciului de Ambulanta Iasi. Sambata 29 septembrie 2001, ziua cnd a amplinit 42 de ani, Iulian Robescu a fost operat de o echipa de cardiologi ai Spitalului -Floreasca-.
Nu este primul caz cand se antampla un astfel de eveniment nefericit si chirurgii de la Centrul de Cardiologie din Iasi sant plecati din oras. Ca si an cazul precedent a fost nevoie ca bolnavul sa fie transportat cu elicopterul Ambulantei la Bucuresti, altfel si-ar fi pierdut viata. Atunci, cei doi chirurgi erau an Capitala, acasa la familiile lor, pentru ca, au spus ei, Primaria nu a reusit de mai bine de un an sa le asigure locuinte. Acum, se afla amandoi la un congres. Ambele situatii par de anteles, dar nu atat timp cat miza este chiar viata oamenilor.