Aplicarea Legii statutului va fi foarte dificila daca Guvernul roman nu va fi convins sa-si schimbe pozitia, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, citat de MTI.
El a aratat ca nu a fost stabilita o intelege intre autoritatile din Romania si Ungaria si ca stabilirea unor compromisuri necesita un timp destul de lung.
-Trebuie sa cream conditiile necesare pentru ca, dupa cum vad eu, acestea nu exista. Romania manifesta o atitudine clara de respingere a posibilitatii stabilirii, pe teritoriul sau, in Transilvania, a cadrului necesar aplicarii legii. Aceasta atitudine de respingere trebuie ameliorata, trebuie dispersata, pentru ca aplicarea legii va fi, altfel, foarte dificila-, a afirmat presedintele UDMR.
Marko Bela este de parere ca identificarea compromisurilor este sarcina celor doua guverne, dar, in acelasi timp, UDMR trebuie sa-si exprime parerea, trebuie sa incerce sa-si aduca o contributie in procesul de aplicare a acestei legi. El a precizat ca Uniunea este pregatita pentru aplicarea Legii statutului, intrucat detine -aparatul- necesar, are sedii in resedintele de judet si in localitatile mari. Din acest punct de vedere, nu ar exista probleme legate de aplicarea Legii statutului, mai ales in conditiile in care Uniunea a reusit sa acumuleze o oarecare experienta o data cu inregistrarea adeverintelor de despagubire pentru veteranii de razboi, a aratat liderul UDMR.
Marko Bela a afirmat ca UDMR si bisericile traditionale au inceput deja sa discute despre o eventuala colaborare in vederea pregatirii aplicarii Legii statutului. El a aratat ca exista diferente de principii, dar acestea se pot rezolva usor. -Se aud tot felul de pareri si, din pacate, am auzit, din partea unor biserici, ca nu ar trebui sa ne rezumam la preluarea si centralizarea cererilor, ci sa facem si filtrarea acestora, astfel incat recomandarea sa fie o recomandare propriu-zisa-, a spus Marko Bela.
-Nu putem accepta asa ceva. Nu pot sa-mi imaginez ca in Ardeal cineva sa declare, pe baza unor criterii, cine este si cine nu este maghiar. Aceasta nu este sarcina noastra si ar fi o atributie deosebit de periculoasa. Trebuie stabilite niste criterii obiective, trebuie completat un formular, acesta urmand sa fie trimis mai departe. Cred ca nu va fi usor-, a incheiat presedintele UDMR.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane