În luna august a acestui an, Corina Crețu, propusă comisar european de Victor Ponta pe locul ce revenea României, anunța că absorbția țării noastre este 0% pentru fondurile europene din exercițiul bugetar 2014-2020. Imediat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ne-a manipulat prezentând niște documente din care reieșea că absorbția ar fi 1,7%. Jurnaliștii, printre care m-am numărat și eu, au sărit imediat în capul Corinei Crețu că, pesedistă fiind, îl „lucrează” pe tehnocratul Ghinea. Ulterior, Crețu a explicat ceea ce Ghinea nu știa sau știa dar mințea, direct printr-un mesaj adresat ministrului: „Absorbtie, in conceptia Comisiei, inseamna facturi platite pentru lucrari efectuate. Dumneavoastra dati publicitatii documente ale Comisiei care arata avansurile cate Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar”, a explicat Cretu.
Am dezvăluit ulterior că MFE a refuzat ilegal să contracteze servicii de arhivare iar acum permite accesul la documente confidențiale. La solicitarea noastră adresată ministerului de a ni se explica de ce nu s-a semnat contractul pierzându-se astfel banii europeni, Ministerul ne-a dat un răspuns halucinant: „acești bani nu s-au pierdut, deoarece ei puteau fi solicitați spre rambursare de la Comisia Europeană doar în condițiile în care erau cheltuiți până la 31.12.2015”. Am revenit cu întrebarea dacă răspunsul reprezintă poziția lui Ghinea sau nu dar nu ni s-a mai răspuns. Înțelegeți ce inepție: chiar dacă din culpa ministerului banii europeni puși la dispoziția României nu sunt accesați, „aceștia nu sunt pierduți pentru că de fapt nu i-am avut niciodată?”. Am revenit la întrebare dar deși au trecut mai multe luni, Ghinea nu a răspuns. Transparența pentru el este doar un slogan. Cu părere de rău trebuie să recunosc superioritatea pesedistului Teodorovici pe transparență.
Vineri, Ghinea anunța că în urma unei verificări a corpului său de control, a sesizat DNA pentru niște fapte care ar putea fi încadrate ca infracțiuni. Imediat una dintre firmele menționate în comunicat a reacționat și a trimis inclusiv documente care demonstrează că Ghinea ori e rău intenționat, ori nu înțelege. Asta după ce 120 de experți POCU au cerut demiterea lui Ghinea iar site-ul România Curată a dezvăluit cum Ghinea a dat-o în judecată pe Alina Mungiu, profesoara care l-a promovat, susținut și angajat.
Iată cum distanța de la politologie la finanțe este uriașă.
Să analizăm ce scrie în documentele transmise de SIVECO presei. În primul rând observăm că în raportul de control firma e trecută ca SRL deși din documente observăm că e SA. O eroare de formă. Să trecem la cele de fond.
Ghinea susține că în localitatea Bogdănești soluția implementată de SIVECO nu se utilizează sistemul informatic analizat. Din documentul prezentat de SIVECO reiese că sunt introduse în sistem 2060 de roluri (poziții), pentru 4710 membri, 8011 terenuri și 2812 clădiri, datele fiind la zi.
Potrivit raportului, „Angajații care ar fi trebuit să beneficieze de un sistem informatic novator, modern etc. folosesc în continuare programe achiziționate anterior, ceea ce duce la concluzia că necesitatea acestor noi achiziții a fost creată artificial”. De asemenea, raportul arată faptul că, din documentele analizate, „nu a rezultat finalizarea interconectării primăriilor cu instituțiile menționate în caietul de sarcini”.
Ne-am interesat pentru dumneavoastră și am aflat că în România, pentru că începând cu 1 ianuarie 2017, menținerea în format electronic a registrului agricol devine obligatorie pentru toate primăriile rurale, consiliile județene au lansat 68 de astfel de proiecte ca cele două din județul Suceava. Oare Ghinea nu are acces la aceleași date ca și noi? I le punem la dispoziție dacă nu le are. Deci cum să fie necesitatea acestei achiziții creată artificial? Cu logica asta și telefonul mobil e o nevoie inventată atât timp cât ai de mâncare și o pernă pe care să pui capul.
Cât despre interconectarea primăriilor cu instituțiile menționate în caietul de sarcini, SIVECO a prezentat mai multe adrese transmise Consilului Județean cu un an înaintea controlului prin care avertiza că în protocoalele pe care CJ le încheiase cu APIA nu erau acoperite unele cerințe din caietul de sarcini înșirând diverse interfețe lipsă cu sisteme: IACS, LPIS necesare interconectării, precum și formatele vectoriale necesare. Vezi foto la sfârșitul articolului.
Dar să vii tu, ministrul din buricul Bucureștiului, din biroul tău de sticlă să impuți firmelor private și Consiliului Județean că angajații unor primării de la țară sunt reticenți la nou, ne lași cu gura căscată. Măi băiatule, oamenii este posibil să aibă toaleta în curte și tu vrei să-i bagi la pușcărie că nu folosesc softul nou pe ăia de la CJ, sau pe ăia de au făcut softul, sau pe ei, sau pe mama lor, numai să bagi pe cineva? O să rămână primăriile si fără angajații ăștia pe care îi au!
Tot Siveco prezintă presei un protocol încheiat în urmă cu un an cu Consiliul Județean Suceava prin care furniza gratuit încă patru module pentru mijloace fixe, stocuri, bugete, salarii, suplimentar față de contract tocmai pentru ca angajații să lucreze totul în sistemul nou. Tot suplimentar față de contract, specialiștii SIVECO au acordat sute de ore de asistență tehnică doar pentru ca angajații să se familiarizeze cu softul. Dar ce vină au IT-iștii de la firma privată dacă bieții angajați de la primării care sunt deja suprasolicitați de legislația din ce în ce mai stufoasă pur și simplu nu fac față noului? Sunt și în capitală zeci de mii de funcționari la fel. Ghinea, ca politolog și politician ar trebui să cunoască mai bine și să înțeleagă funcționărimea de la sate. Mai ales că se vrea și legiuitor.