Situatia persoanelor sinistrate de la Ocnele Mari continua sa se inrautateasca pe zi ce trece. Luni, Societatea Nationala a Sarii a incetat sa furnizeze oamenilor ratia zilnica de hrana. Toata ziua, acestia au stat in fata Primariei asteptand ca un reprezentant al judetului sa vina la fata locului si sa le explice despre ce este vorba. -Astazi (luni – n.r.) n-am mancat nimic. Nu e vorba de mine, dar sunt familii cu copii mici, care au stat toata ziua aici nemancati. Nu avem posibilitatea sa ne gatim, fiindca stam pe unde apucam. Eu si cu barbatul meu dormim de doua saptamani la o vecina, pe jos. N-am apucat nici macar patul sa ni-l luam. Am plecat cu ce am avut pe noi. Eu am 69 de ani, barbatul 75, am avut si noi gospodarie buna, da* am ramas fara nimic. Nici legumele n-am putut sa le strang, maica. Nu stiu ce-om face, ca acu* vine iarna. Din 1970 ni s-au dat adrese ca sa fim evacuati, ca se stia de-atunci ce pericol este, da* nimeni n-a facut nimic. Nu vreau maica nimic, decat sa avem si noi unde sta. Poate o sa ne auda si pe noi cineva!-, ne-a spus Gavrila Ecaterina. In cursul dupa-amiezii de luni, la Primaria din Ocnele Mari au sosit prefectul Mircea Perpelea, presedintele Consiliului Judetean, Iulian Comanescu, primarul Ramnicului, Traian Sabau, si alte persoane din administratia judetului, care au stat de vorba cu oamenii si au incercat sa rezolve situatia.
Presedintele CJ Valcea trimite sinistratii la Bucuresti
Contactat telefonic de catre presedintele Consiliului Judetean Valcea, directorul general al SNS, Cristian Stoicescu, si-a mentinut decizia de a nu le mai da oamenilor mancare. -Este un caz de forta majora. Eu nu caut acum vinovatul, cu toate ca tragedia s-a produs din cauza exploatarii irationale a sarii. Eu nu doresc decat sa-i ajutam pe acesti oameni, care sunt nevinovati. Nu-i putem lasa sa moara de foame. Ceea ce se intampla acum este o bataie de joc. Daca situatia nu se rezolva, noi o sa le dam mana libera sa vina la Bucuresti si sa va ceara dumneavoastra de mancare. Consiliul nu are fonduri necesare pentru a rezolva situatia de fata. Daca oamenii acestia ajung in Justitie, SNS va plati despagubiri mult mai mari decat i-ar costa ca sa le dea mancare-, a declarat Iulian Comanescu, in convorbirea telefonica cu SNS. Marius Tanasie, directorul general al Exploatarii Miniere Rm. Valcea, ne-a spus ca, pana acum, intreprinderea sa a cheltuit 200 milioane de lei pentru hranirea sinistratilor din Teica, dar Consiliul de Administratie al SNS a hotarat sistarea acestei activitati, pe motiv ca ar trebui preluata de Grupul de Inchidere Mine, care are alocate fonduri in acest sens. Autoritatile locale, netinand cont de hotararea SNS, au decis ca persoanele care se afla in imposibilitatea de a servi masa la rude sau prieteni sa primeasca hrana tot de la Exploatarea Miniera Rm. Valcea.
Mancare pentru inca sase luni
Surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, unde functioneaza Grupul de Inchidere Mine, ne-au declarat ca jumatate din banii alocati, prin Hotararea de Guvern 602, pentru zona Ocnele Mari vor fi directionati spre hrana sinistratilor. Aceleasi surse ne-au spus ca ar fi vorba de 78 miliarde de lei, bani care ar acoperi cheltuielile de hrana inca sase luni. Alte 78 miliarde de lei vor fi folositi pentru lucrarile de ecologizare a zonei, respectiv acoperirea craterului. Trebuie spus insa ca pana ieri, la inchiderea editiei, initiativele mentionate urmau sa fie avizate de sefii din MIR.
Andreea Popa