V-am prezentat de-a lungul timpului modalitatea prin care șefii de la Apele Române mușamalizează hoțiile din teritoriu: când sunt sesizați de angajații care nu mai suportă furtișagurile și aranjamentele, înființează cu întârziere comisii de disciplină care constată legal că s-a împlinit termenul de prescripție administrativă de șase luni și nu mai pot aplica sancțiuni disciplinare. Cazul de la ABA Olt este reprezentativ: raportul 3822/25.02.2015 ce constată consum nejustificat de combustibil și folosirea activelor în interes personal a ramas nefructificat in sertarul directorului de resurse umane de la ANAR, ADAM Relu, mai mult de sase luni, astfel incat, mai multe fapte mentionate in respectivul raport sa nu mai poata fi cercetate administrativ, detalii AICI. La fel și în cazul antedatării contractelor de către directorul Stoenescu al ABA Olt pentru care s-a constatat doar prescrierea acțiunii disciplinare fără ca procurorii să fie sesizați. Detalii și contractele falsificate le puteți vizualiza AICI.
Dar iată că la ABA Mureș încep să se miște lucrurile. Vă prezentasem într-un articol din luna septembrie cum o notă de constatare 4170/11,04,2016 urma să fie fructificată în ședința comisiei de disciplină din 11,10,2016 când se împlineau șase luni de la raport. Nu știm dacă în urma articolului nostru sau e o pură coincidență, ședința s-a devansat și analiza s-a făcut pe 4 octombrie, după cum cu promptitudine ne-a răspuns conducerea ABA Mureș: „Urmare a solicitării dvs. prin e-mail din 14 octombrie a.c., înregistrată la Administraţia Bazinală de Apă Mureş sub nr. 12818 din 14 octombrie a.c., prin care ne solicitaţi o serie de informaţii publice, conform Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 – privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă comunicăm, punctual, următoarele:
Pentru folosirea de către directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara a unei autobasculante în interes propriu, a fost numită în 25 martie a.c. o Comisie de control intern. Aceasta a analizat împrejurările producerii evenimentului şi a verificat dacă faptele sesizate sunt reale. Comisia a propus cercetarea disciplinară a celor implicaţi.
Comisia de cercetare disciplinară şi-a desfăşurat activitatea în perioada iulie – octombrie, iar în ultima şedinţă din ziua de, marţi, 4 octombrie a.c. a propus sancţiuni disciplinare şi o propunere de a formula o plâgere penală împotriva celor care se fac vinovaţi de producerea prejudiciului. Concluziile comisiei de cercetare disciplinară au fost însuşite de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş în sensul că acesta a emis o Decizie de sancţionare administrativă a directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara şi a angajaţilor care se fac vinovaţi. Decizia se află în curs de analiză pentru încadrare în legalitate. De asemenea, în mod cert, vom formula şi o sesizare penală pentru recuperarea prejudiciului produs.”, ne anunță directul ABA Mureș, Ioan Blaga.
Așadar directorul de la SGA Hunedoara, Burjan Grigorie care a folosit basculanta MS 32-SGA în interes personal semnând 9.84% din foile de parcurs neavând această atribuție, nu va scăpa de brațul lung al legii nici dacă se va constata că termenul de prescripție de șase luni este împlinit deja.
Mai mult, ABA Mureș ne anunță că „în paralel, din dispoziţia directorului Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, s-a efectuat şi un audit intern la Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara care a evidenţiat faptul că există o serie de neconcodanţe privind întocmirea documentelor justificative în ceea ce priveşte consumul de combustibil la mijloacele de transport şi utilaje terasiere.”
Poate înțeleg și Relu Adam, șeful de Resurse Umane de la București și directorul general, Nicolae Bărbieru că furtul, falsul, abuzul sunt infracțiuni și nu abateri disciplinare și chiar dacă s-a prescris acțiunea disciplinară, banii trebuie recuperați prin procesul penal, ANAR fiind parte vătămată. Știm că e greu pentru Bărbieru să facă asta, el fiind unul dintre „beneficiarii” doar al unei sancțiuni disciplinare pentru folosirea angajaților și a activelor instituției în interesul fiului său și nu al unei sancțiuni penale.
Din toată țara continuă să ne vină informații despre acest mod de mușamalizare a furtișagurilor pe care le vom prezenta în numerele noastre viitoare. Numai ministrul Palmer n-aude, na vede din globul ei de sticlă.
Home Actualitate Unii șefi din Apele Române sesizează procurorii pentru hoțiile subalternilor. Alții, nu!