Expertii din cadrul Ministerului Finantelor Publice efectueaza, la solicitarea procurorilor care instrumenteaza dosarul RAFO, controale la societatile comerciale care au de recuperat sume importante de bani de la rafinaria onesteana. -De aproape o luna se desfasoara controale incrucisate la Timisoara, Onesti si Bucuresti. Sunt avute in vedere toate societatile care au de recupertat sume importante de la RAFO, atat Carom, cat si VGB, Faber sau alte firme. Daca Ministerul Finantelor se poate multumi sa constate ca aceste datorii sunt fictive sau artificial create, pe noi ne intereseaza aspectul penal, modalitatea concreta de fraudare. Este evident ca o mare parte din aceste datorii sunt fictive, ele provenind din compensari sau din preluari de creante. In plus, multe dintre ele au fost lasate intentionat neachitate pentru a crea penalitati de intarziere si a mari si mai mult sumele. Intregul control se va finaliza in aproximativ o saptamana si atunci o sa avem o imagine clara a acestor fraude-, declara unul dintre procurori.
Ministerul Finantelor Publice trebuie sa se grabeasca, avand in vedere faptul ca mai are la dispozitie doar cateva zile pentru a demonstra ca datoriile pe care RAFO Onesti le are la aceste companii sunt fictive. Altfel, dupa 31 martie, data la care actualii administratori ai rafinariei sustin ca trebuie sa se faca reconversia creantelor in actiuni, statul s-ar putea trezi in postura de actionar minoritar la compania onesteana sau ar fi cel putin stanjenit prin prezenta in actionariat a unor actionari cu participatii foarte mari, cum ar fi Faber Invest & Trade, VGB Oil (aflate sub controlul fratilor Marian si Octavian Iancu – foto) si mai multe firme ale controversatului afacerist Ovidiu Tender. Acestea s-au inscris pe tabelul final al creditorilor cu sume foarte mari, in mare parte fictive, fapt pe care trebuie sa-l demonstreze cat mai repede organele de control fiscal.
Ca urmare a aplicarii planului de reorganizare aprobat de Tribunalul Bacau, prin conversia datoriilor pe care le inregistreaza RAFO, Ministerul Finantelor ar urma sa primeasca peste 323 milioane de actiuni, urmat de societatea Faber Invest & Trade cu 200,2 milioane de actiuni. Al treilea creditor este Petrom, cu 90 milioane de actiuni, iar dupa acesta este mentionat VGB Oil cu 60,6 milioane de actiuni. Lista creditorilor care vor fi despagubiti prin actiuni mai include societatile Tender SA, Prospectiuni SA, Atlas Gip SA – toate controlate de Ovidiu Tender.
Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum – actualul actionar majoritar – va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%. Faber Invest & Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%. VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18% actiuni la RAFO. Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. In total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.
Nu e de neglijat faptul ca in luna octombrie 2004, Tribunalul Bacau a admis, de principiu, planul de reorganizare propus de proprietarii rafinariei, un vot important fiind si cel al Faber Invest & Trade, care sustine ca detine creante asupra Rafo de 5.000 miliarde de lei, valoare aproape dubla fata de cele detinute de Petrom. Nu e mai putin adevarat faptul ca VGB este deja -prezenta- la RAFO, pentru ca actualul actionar majoritar al rafinariei este Balkan Petroleum, detinuta in proportie de 50% de VGB, patronata de fratii Iancu. Actualul director general al RAFO, Paul Ivascu, citat de agentia Mediafax, a afirmat ieri ca actionarii companiei sunt convocati pe 30 martie pentru a aproba conversia creantelor bugetare si garantate in actiuni, asa cum a fost stabilit in documentul amintit. Reorganizarea rafinariei Rafo Onesti va continua fara fuziunea cu producatorul de cauciuc Carom, operatiune care a intampinat opozitia mai multor institutii, printre care si Ministerul Finantelor Publice, a declarat Paul Ivascu.