Home Actualitate Cinci ministere au declarat razboi drogurilor

Cinci ministere au declarat razboi drogurilor

DISTRIBUIŢI

Beneficiind de o finantare initiala de cinci miliarde de lei, ieri a fost lansat Programul National de Prevenire a Consumului Ilicit de Droguri

Ministerul de Interne in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei Publice si Ministerul Tineretului si Sportului au lansat, ieri, Programul National de Prevenire a Consumului Ilicit de Droguri. Programul a fost conceput de Institutul de Cercetare a Criminalitatii, primind din partea Guvernului o finantare de cinci miliarde de lei, pentru anul in curs. In baza acestui program, cei cinci ministri au elaborat un ordin comun prin care a fost constituita o comisie interministeriala, la nivel central, precum si comisii judetene. Prima sesiune de lucru a avut loc ieri, la sediul Ministerului de Interne, atunci cand s-a decis componenta organelor de lucru.

Initierea programului a fost determinata de cresterea alarmanta a numarului consumatorilor, in special in randul tinerilor, in anul 2000 fiind constatate mai multe infractiuni privind regimul substantelor halucinogene si psihotrope, decat in toti anii precedenti.

In conceptia initiatorilor, reunirea tuturor factorilor de decizie din sfera educatiei si tineretului, va conduce la o mai buna coordonare a eforturilor de prevenire a consumului de droguri. Comisia interministeriala va avea sediul in cadrul Inspectoratului General al Politiei si va functiona ca un centru de documentare national, unde toti cei interesati vor putea sa obtina informatiile dorite in legatura cu traficul si consumul de droguri. Totodata, comisia va lua decizii privind asigurarea coerentei in procesul de prevenire a consumului, va elabora strategia nationala de prevenire a consumului, precum si programele locale, va pregati specialistii in acest domeniu si va elabora materiale educative.

La nivelul intregii tari vor fi infiintate 47 de centre judetene si de sector care vor coordona activitatea locala de combatere si prevenire.

Pe langa finatarea de la buget, initiatorii vor beneficia si de fonduri din partea UNICEF, a Statelor Unite si a unor organizatii neguvernamentale.

Eforturile institutiilor implicate se vor concentra si spre cresterea gradului de securizare a centrelor de dezintoxicare, astfel incat acestea sa nu devina zone de raspandire a consumului, reprezentantul Ministerului Sanatatii recunoscand ca -masurile de siguranta sunt mai mult teoretice, ceea ce a condus la aparitia traficului de droguri chiar si in aceste centre-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.