Oficialii de la București, și îi includem aici pe ministrul mediului, Attila Korodi, dar și pe Adrian Ciocănea, șeful Departamentului pentru Afaceri Europene, se laudă că au bătut palma cu UE pe noua formulă a taxei de înmatriculare. Principiile de bază au fost acceptate în noua variantă, mai rămân 2-3 chestiuni de clarificat, au spus cei doi. Una din ele este motivarea grilei, după cum spunea Ciocănea. Și atunci ne întrebăm: în virtutea cărei logici spunem că am trecut testul? Pentru că încă sunt dubii chiar în partea esențială a problemei, fără să mai adăugăm partea de contestare sau chiar restituirea banilor încasați deja în baza unui act neconform principiilor comunitare.
Oficialii de la București se calcă pe picioare și dau din pinteni să convingă Bruxelles-ul să oprească procedura de infrigement pe taxa de înmatriculare.
Formula cea nouă care a ajuns într-un final la CE, despre care se poate spune că transformă o taxă de mediu într-una pro-poluare, a fost disecată de oficialii comunitari.
Adrian Ciocănea, șeful Departamentului pentru Afaceri Europene, nici nu a așteptat să vadă concluziile oficiale că a și ieșit cu declarații cum că situația e ca și rezolvată. El afirmă că noua taxă e considerată în linie cu normele comunitare, strecurând la final de declarație și faptul că "încă se mai analizează".
Încercând să fie mai clar, oficialul român dă și câteva detalii despre punctele aflate încă în discuție. Primul evocat e deja veche cunoștință: "Prima corecție necesară se referă la o mai bună clarificare a posibilităților de contestare – pentru cetățeni". Până aici, nimic neobișnuit.
Numai că vine și bomba: "A doua corecție se referă la o mai bună justificare a modului cum a fost g?à?índită grila de procente". Păi această grilă este inima întregului edificiu! Dacă UE nu e convinsă că-i bună iar motivația încă nu stă în picioare, e foarte clar că sunt slabe speranțe să scăpăm de proces. În niciun caz această obiecție nu poate fi considerată simplă "corecție colaterală".
Dacă scoatem din contextul legii grila, ce mai rămâne decât un amalgam de principii și teorii puse de-a valma, fără aplicabilitate? Ce nu se spune însă după această recentă rundă de meditații este cum rămâne cu banii încasați deja în baza unei taxe abuzive, în dispreț cu legislația comunitară. Sau încă mai sunt visători pe la Palatul Victoria care cred că banii nu vor fi restituiți?
Comisarul pentru taxe a spus în nenumărate rânduri că banii vor trebui returnați, așa că sunt slabe speranțe ca ordonanța ce trebuie dată până la 31 ianuarie să capete acceptul CE fără aceste prevederi.