Pe fondul inaspririi conditiilor ce trebuie indeplinite pentru a ajunge in spatiul Schengen, mafia traficantilor de imigranti si-a intensificat puternic activitatea, incercand sa castige fonduri pe ultima suta de metri. Numai in ultimele zile, politistii au depistat trei firme de turism care erau folosite drept paravan pentru astfel de trafic. Este vorba despre firmele -Kadata Prest-, din Roman, -Austin-, din Satu Mare, si -Totem-, din Iasi. De exemplu, firma satmareana -Austin- a organizat in acest an 12 -excursii- in spatiul Schengen, unde au ramas clandestin peste 90% dintre pasagerii transportati. In stransa complicitate cu falsificatorii de vize, -excursionistii- refuza orice colaborare cu politistii, limitandu-se la a declara ca au obtinut vizele prin intermediari, contra unei sume cuprinse intre 1.200 si 1.800 de dolari, tot ceea ce trebuind sa faca fiind sa le inmineze acestora banii, pasapoartele, doua fotografii si copii dupa buletine. Scopurile invocate la iesirea din tara sunt din ce in ce mai fanteziste: de la banalele -excursii- pana la diferite -specializari-. Sumele care trebuie platite organizatorilor nu sunt la indemina oricui, fiind cuprinse intre 1.000 si 3.000 de dolari, dar clientii nu lipsesc niciodata. Calculul pe care si-l fac majoritatea celor care platesc atatia bani este destul de simplu, suma investita putand fi recuperata in cel mult doua luni de munca la negru in oricare dintre tarile Occidentale.
Activitatea de securizare a frontirelor, controalele din ce in ce mai riguroase si mai ales greutatea cu care ambasadele tarilor occidentale la Bucuresti acorda vize individuale i-au determinat pe cei implicati in traficul cu persoane sa gaseasca noi modalitati de eludare a legilor. Cea mai noua metoda presupune implicarea unor firme de turism sau de transport, ce sunt folosite pe post de paravan, imigrantii fiind scosi din tara ca excursionisti. Tehnica este viabila pentru ca ambasadele acorda mai usor vize atunci cand este vorba de excursii organizate, eliminandu-se astfel nevoia de a se recurge la trecerea frauduloasa a frontierei.
Amploarea fenomenului este confirmata si de faptul ca, in doar 24 de ore, Politia de Frontiera a indentificat doua astfel de firme. Cea mai recenta descoperire de acest gen a fost facuta, joi seara, la PCTF Bors. La acest punct de frontiera s-au prezentat 16 cetateni romani, 10 barbati si 6 femei, care au declarat ca se deplaseaza in Austria -la specializare in domeniul zootehnic-.Turistii erau imbarcati la bordul unui autocar inchiriat de la firma -Kadata Prest- din Roman, judetul Neamt. Controlul efectuat de Politie a scos la iveala faptul ca cei 16 aveau vize valabile de intrare in spatiul Schengen, dar nu indeplineau celelalte conditii legate de mijloacele de subzistenta necesare pe durata sederii, impuse prin legislatia europena. Totodata, -excursionistii- au declarat ca au obtinut vizele prin intermediari, contra unei sume cuprinse intre 1.200 si 1.800 de dolari, tot ceea ce trebuind sa faca fiind sa le inmaneze acestora banii, pasapoartele, doua fotografii si copii dupa buletine. Bineinteles, cei 16 nu aveau nici o legatura cu zootehnia, intentia lor fiind sa ramana intr-una dintre tarile din spatiul Schengen. De la inceputul anului in curs, 101 persoane au parasit Romania la bordul aceluiasi autobuz, care de fiecare data a revenit fara pasageri.
Tot joi, politistii de frontiera din Bors au descoperit o noua filiera de imigratie prin intermediul unor excursii organizate de o firma de turism, cand au retinut zece persoane care erau transportate de o societate din Satu Mare pana la limita spatiului Schengen. Cei zece romani provin din judetele Braila si Ialomita. Ei au ajuns cu trenul pana la Baia Mare, de unde au fost preluati de un microbuz al firmei -Austin- SRL Satu Mare. Toti aveau vize valabile pentru Suedia. Cei zece au declarat ca au obtinut vizele in numai doua zile, de la un barbat -bine imbracat-, pe care l-au cunoscut in fata Ambasadei Suediei la Bucuresti. Firma satmareana -Austin- a mai organizat in acest an 12 drumuri in spatiul Schengen, unde au ramas clandestin peste 90% dintre pasagerii transportati.
O alta firma descoperita de Politie, -Totem Turism-, isi are sediul in Iasi si a fost depistata atunci cand, cu cateva zile in urma, a incercat sa scoata din tara 11 cetateni romani. Excursionistii erau insotiti de Dan Florian Gheorghica si Robert Cantemir Mitrea, pe post de ghizi.
Din declaratiile calatorilor a rezultat ca reprezentantii firmei -Totem- le-au promis ca le vor obtine vize colective pentru Italia, cerandu-le in schimb sume cuprinse intre 1.100 si 1.300 de dolari. Dupa ce, conform declaratiilor date politistilor bihoreni, au platit suma de aproximativ 1.000 de dolari de persoana, membrii grupului au mers cu un microbuz pana la Oradea si au fost cazati la un hotel din Baile Felix. Grupul a fost asteptat de catre Gheorghica si Mitrea, fiind imbarcat in masina cu care au ajuns la frontiera. Cei doi le-au spus turistilor ca, desi nu au obtinut viza colectiva pentru Italia, vor ajunge totusi in aceasta tara.
Membrilor grupului nu le-a mai fost permisa iesirea din tara, iar pentru Gheorghica si Mitrea se vor intocmi dosare penale, amandoi fiind acuzati de calauzire de persoane. Celelalte 11 persoane au fost audiate in calitate de martori, la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea. De asemenea, despre acest caz au fost informati reprezentantii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bihor, urmand ca acest organism sa-i contacteze pe politistii ieseni pentru efectuarea unor verificari amanuntite la sediul din Iasi al firmei.
Directorul firmei iesene, Adrian Podoleanu, a respins insa acuzatiile potrivit carora firma sa ar facilita, in cadrul unor excursii, ramanerea ilegala in strainatate a unor cetateni romani. -Toate acuzatiile aduse firmei Totem sunt stranii, atata vreme cat cei 11 turisti erau inscrisi pentru o croaziera in Marea Adriatica, in Croatia. Adrian Podoleanu afirma ca in contractele incheiate cu cei 11 turisti se specifica foarte clar ca scopul deplasarii este o croaziera pe Marea Adriatica si o excursie in Croatia. -Conform contractului, noi nu aveam obligatia sa asiguram vize de Italia excursionistilor. De altfel, nici nu intentionam sa ajungem acolo, din moment ce scopul calatoriei era cu totul altul-, spune Adrian Podoleanu. Directorul Agentiei -Totem- a mai declarat ca fiecare turist a semnat, la plecare, cate un document de calatorie recunoscut de Ministerul Turismului si ca, in aceste conditii, ei poarta raspunderea pentru ceea ce fac ulterior.
Conform Politiei, firma -Totem Turism- a reusuit, in cursul anului 2001, sa scoata din tara 179 de cetateni romani si 11 din Republica Moldova. Dintre acestia, doar 11 cetateni romani au revenit in tara.