Tensiunea aparuta in relatiile romano-moldovenesti tinde sa atinga cote alarmante. Evenimentele de la sfarsitul saptamanii sunt de natura sa toarne gaz pe foc in scandalul diplomatic declansat de declaratiile belicoase facute de ministrul moldovean al justitiei la Strasbourg. Amanand momentul explicarii actiunilor ministrului moldovean, presedintele Vladimir Voronin s-a grabit sa infiereze de la tribuna plenarei Partidului Comunist limba si istoria romanilor, cerand tuturor institutiilor statului sa nu mai foloseasca oficial aceste sintagme. Primele victime ale maniei lui Voronin au fost Teleradio Moldova si Ministerul Invatamantului, institutii acuzate ca nu se implica suficient in promovarea limbii si istoriei moldovenesti.
Supararea lui Voronin se pare ca este determinata de o decizie iminenta a CEDO in dosarul -Mitropolia Basarabiei vs Republica Moldova-. Conform unor surse diplomatice, statul moldovean este pe cale sa piarda acest proces, acesta fiind si motivul ofensivei moldovenesti la Strasbourg. De cealalta parte a Prutului, la Bucuresti, reprezentantii Puterii raman pe pozitii ferme, anuland toate vizitele demnitarilor programate pentru luna octombrie la Chisinau.
Podul de flori de pe Prut risca sa devina un pod de spini, daca autoritatile din cele doua tari nu se vor aseza mai repede la masa discutiilor pentru a lamuri controversele din ultima vreme. Dupa incidentul de la Strasbourg, unde ministrul moldovean al justitiei a acuzat Romania de expansionism, sfarsitul saptamanii a adus o noua declaratie -de prietenie- din partea presedintelui Vladimir Voronin, care a cerut institutiilor de stat sa renunte la limba romana. Replica autoritatilor de la Bucuresti este pe masura. Dupa ce premierul a anuntat ca va renunta la vizita oficiala in Moldova, ministrii culturii si dezvoltarii si-au anulat si ei deplasarile la Chisinau, iar parlamentarii din comisiile de politica externa se gandesc si ei serios la aceasta oportunitate.
Presedintele Moldovei s-a suparat pe limba si pe istoria romanilor
Singura pozitie oficiala a Chisinaului, in urma scandalului declansat de ministrul moldovean de justitie, a fost cererea presedintelui Vladimir Voronin, adresata conducerii radioului si televiziunii moldovenesti, de a nu mai accepta ca, pe post, limba vorbita sa fie romana. Declaratia a fost facuta intr-un context pe masura continutului, la ultima plenara a Partidului Comunist. -De ce la Teleradio nu inceteaza retorica in privinta faptului ca limba noastra moldoveneasca este de fapt limba romana? Oare directorul Companiei de Stat Teleradio Moldova nu poate rezolva singur aceasta chestiune in conformitate cu Constitutia tarii?-, s-a intrebat retoric Voronin de la inaltimea tribunei comuniste.
Acuzatiile sale nu s-au limitat la conducerea Teleradioului. Tinta maniei sale a cazut si ministrul invatamantului, comunistul Ilie Vancea, presedintele Moldovei apreciind ca acesta nu face nimic pentru introducerea in programa de studii a limbii si istoriei moldovenesti.
Tarlev il asteapta totusi pe Nastase la Chisinau
In ciuda declaratiilor ferme ale premierului roman Adrian Nastase privind anularea vizitei oficiale peste Prut, omologul sau de la Chisinau, Vasile Tarlev, si-a exprimat speranta ca trilaterala Romania – Ucraina – Moldova, la nivel de prim-ministri, va avea totusi loc pe 18 octombrie in capitala Moldovei. Tarlev a tinut sa precizeze ca pana in prezent nu a primit nici un document oficial care sa faca referire la anularea vizitei lui Nastase si, prin urmare, nu se poate pronunta in aceasta problema, pe baza unor simple declaratii de presa. De asemenea, premierul moldovean nu s-a grabit sa dea un raspuns cu privire la discursul antiromanesc al ministrului Ion Morei la Strasbourg, precizand ca asteapta intoarcerea acestuia de la Moscova si apoi se va discuta elaborarea unui raspuns pentru autoritatile de la Bucuresti.
De cealalta parte a Prutului, la Bucuresti, reprezentantii Puterii raman insa pe pozitii ferme. Dupa anularea vizitei la Chisinau a premierului Nastase, si alti membri ai Cabinetului sau par sa fi renuntat la deplasarile in capitala Moldovei. Potrivit agentiilor de presa moldovenesti, ministrul culturii de la Bucuresti, Razvan Theodorescu, si-a contramandat vizita care trebuia sa inceapa pe 5 octombrie, iar colegul sau de la Dezvoltare si Prognoza , Leonard Cazan, si-a anulat si el deplasarea programata pentru 7 octombrie.
Nici in plan parlamentar relatiile bilaterale nu sunt intr-o zodie favorabila. Potrivit declaratiilor senatorului PSD Ghiorghi Prisacaru, parlamentarii romani din comisiile politica externa analizeaza oportunitatea unei vizite la Chisinau, prevazuta pentru aceasta luna, in contextul pozitiei -anti-romanesti- adoptate la Strasbourg de ministrul moldovean al justitiei.
Scrisoarea buclucasa
Aparitia unui document in presa romana, prezentat ca un raport al ambasadorului Moldovei in Romania, a fost de natura sa puna paie pe foc in scandalul dintre Bucuresti si Chisinau. Potrivit acestui document, ambasadorul Emil Ciobu ar fi afirmat ca Romania discrediteaza institutiile Moldovei si ca pregateste anexarea treptata a acestui stat. Emisarul diplomatic al Chisinaului in tara noastra a dezmintit categoric paternitatea documentului aparut in presa sub semnatura sa, precizand ca la mijloc este vorba de -un montaj- si ca -cineva este interesat de a crea o diversiune-. Diversiune sau nu, Emil Ciobu a tinut insa sa precizeze ca el nu da explicatii pe aceasta tema decat la Ministerul de Externe al Moldovei.