Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea promovată de Ecaterina Andronescu prin care CNATDCU nu mai avea competență în analiza plagiatelor la doctorate.
„Curtea Constituțională a adoptat și sesizarea grupului liberal și sesizarea Guvenului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței 4 pentru modificarea Legii învățământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului și au adoptat legea într-o formă și într-un conținut foarte diferit decât cel care a început inițiativa legislativă și diferit și de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere. Separat, am considerat că și obiecția Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constituție cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri și modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituțională”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.
La momentul adoptării modificării susținute de Ecaterina Andronescu, membrii Asociației Ad Astra își exprimau „profunda îngrijorare față de adoptarea de către Senat a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 (LEN). Dezaprobăm modul în care acest proiect de lege a fost inițiat, fiind practic o modificare de fond a OUG mai sus amintită, care includea doar două modificări punctuale ale LEN. Acestea din urmă se impuneau a fi adoptate în regim de urgență, pentru a reglementa aspecte de ordin juridic, menite să faciliteze lupta împotriva plagiatului.
Considerăm că prevederile legii recent adoptate de Senat constituie un obiectiv pe termen mediu și lung al mediului academic din România, dar aplicarea acestora acum va avea efecte adverse. Aceasta deoarece în prezent în România toate școlile doctorale sunt autorizate temporar prin OMENCȘ 5382/29.09.2016, lipsind o evaluare calitativă a acestora.
Avem convingerea că până la o evaluare riguroasă a tuturor școlilor doctorale, atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorat, a titlului de doctor cât și aceea de a analiza sesizările privind plagiatele din tezele de doctorat trebuie să intre doar în atribuțiile unei autorități la nivel național, mai precis CNATDCU. Noua ordonanță transferă universităților dreptul de a acorda și retrage doctorate, păstrând rolul CNATDCU numai ca instituție de apel. Demisia dlui prof. Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU are la bază tocmai acest aspect, dumnealui subliniind rolul ‘decorativ’ pe care-l va avea acest for.
Suntem încrezători că actualii membri CNATDCU, prin deciziile lor corecte, contribuie semnificativ la eradicarea acestui fenomen extins la scară națională.
Ne arătăm de asemenea indignarea față de includerea în textul legii a prevederii conform căreia titularul unui titlu științific de doctor poate solicita renunțarea la titlul în cauză. Această prevedere poate duce la exonerarea unei persoane dovedită că a plagiat de a răspunde în fața legii pentru furtul produs și efectele ulterioare.
Punctul nostru de vedere vine în contextul în care, așa cum este bine știut de către toată lumea, există suspiciuni întemeiate de plagiat (dintre care unele deja au fost confirmate) față de un număr mare de teze de doctorat”, anunțau membrii AdAstra printr-un comunicat.