Raportul dintre muncitorii siderurgisti si sefii lor este de 6 la 1. 23.442 de galateni trag de fiare in SIDEX la indicatiile a 4.258 de directori, sefi si sefuleti, alinati de peste 1.000 de secretare. Desi, deocamdata, nu se poate vorbi de performante, directorul general al SIDEX, Dan Soiman, este rasplatit cu 107,5 milioane de lei pe luna.
Caracatita sefilor
Peste 26 de directori administreaza -gaurile- din SIDEX. Pe langa acestia, mai exista o armata intreaga de directorasi, sefi si sefuleti de tot felul ce coordoneaza activitatea, care – lucru obisnuit in Romania – se finalizeaza de cativa ani numai cu pierderi. O analiza ceva mai atenta a organigramei combinatului scoate la iveala peste 4.000 de functii de conducere.
Fiecare uzina din combinat este condusa de un director, doi-trei ingineri-sefi si un contabil-sef. Fiecare sectie este la randul ei coordonata de un sef de sectie, doi-trei adjuncti si cativa -sefi-sectie-schimb-.
Baza de productie este organizata in SIDEX pe trei niveluri. Primul este -schimbul- condus de un sef de tura. Acest prim nivel este compus din formatiile de lucru, conduse la randul lor de maistri. Al treilea nivel il reprezinta muncitorii de rand, organizati in echipe. Fiecare echipa are – evident – cate un sef de echipa.
Asadar managementul combinatului este asigurat de: un Director General, sapte membri ai Consiliului de Administratie, patru sefi de departament, opt directori de uzina, 13 directori de functiuni, 17 ingineri-sefi, opt contabili-sefi de uzina, 576 de functii intermediare (sefi si sefuleti de sectie, de laborator, de atelier, de birou etc.), 1.125 de maistri, maistri principali si coordonatori si 2.500 de sefi de echipa. In concluzie, combinatul are in total 4.258 de sefi.
Raportat la numarul total al salariatilor, rezulta un procentaj de 15,4%, adica un sef are in subordine numai sase executanti. Pana si un neavenit isi poate da seama ca o -mapa- supravegheaza sase -sape-. Rezultatele economico-financiare din ultimii patru ani stau marturie faptului ca acest sistem este nefunctional: productia a scazut, datoriile au crescut la cifre astronomice, contul de profit s-a incheiat in fiecare an numai cu pierderi, rezervele financiare s-au consumat, programul de investitii si cel de eficientizare nu s-a indeplinit, iar sustragerile si matrapazlacurile cu acte in regula sunt de notorietate. Desi are peste 4.000 de sefi, combinatul pare un sat fara caini. Armata de lideri formali a dovedit de-a lungul timpului o gramada de performante, dar nu in domeniul managerial. Din interior, perceptia fenomenului SIDEX este alta: la sase muncitori este musai nevoie de un sef care sa aiba peste ei urmatoarele puteri: un salariu imens si o gura la fel de mare in fata lor.
Valoarea lui Soiman in Romania – circa 1,3 miliarde lei/an
Surse din interiorul combinatului ne-au dezvaluit cotele salariilor pentru care se speteste o parte a directorimii din SIDEX. Seful Consiliului de Administratie, Dan Nicolae Soiman, are o leafa care in nici un caz nu ar trebui sa ajunga la urechile celor cu inima in piuneze. Dl director are un salariu lunar brut de 78 milioane de lei. La aceasta suma se adauga 25%, sporul de vechime, adica 19.500.000 lei, si un mizilic de 10 miloane, indemnizatia de membru al Comitetului de directie. In total, 107.500.000 lei. O nimica toata…
Generozitate celor care i-au aprobat lui Soiman aceasta renumeratie nu se opreste aici. APAPS pune la dispozitia presedintelui Consiliului de Administratie o locuinta gratuita cu toate hangaralele suportate de SIDEX, decontarea cheltuielilor de transport (doua limuzine ale caror cheltuieli lunare, inclusiv plata soferilor, ajung la 25 milioane de lei) si un buget de protocol de doua milioane de lei, destinat cafelutelor, tigarilor si bauturilor. In afara de toate aceste milioane, intreprinderea mai plateste la stat CAS-ul (25.048.000 lei/luna). Adunand toate aceste sume, rezulta faptul ca SIDEX cheltuieste numai cu directorul general, 161.048.000 lei. La acestea, se adauga un costum de haine pe an si trei cartuse de tigari pe luna. Gurile rele spun ca directorul mai face si cate un drum pana la Londra, capitala -tarisoarei- unde studiaza fiica domniei-sale.
Aceleasi surse au precizat faptul toate aceste probleme sunt binecunoscute de Serviciul de control financiar intern, de Comisia de Cenzori si chiar de directorul APAPS. Rezulatele -controlorilor-, bune sau rele, nu au fost, insa, facute publice.
1.000 de secretare
La ora actuala, conform normelor legale in vigoare, au dreptul la un post de secretara, directorii si inginerii-sefi. La SIDEX exista insa peste 1.000 de secretare. Toti sefii au cate o secretara, basca maistrii au sefe de cabinet, desfasurandu-se o adevarata campanie de lupta pentru legitimarea dreptului la secretara. Doamnele care muncesc cu telefonul si minijupul sunt, in fond, muncitoare scoase din productie, pentru un loc ceva mai -incandescent-, platite gras, cu toate sporurile si adaosurile de munca grea pentru care fostii lor colegi de echipa hamalesc de le sar capacele.
Tevatura economico-financiara care a turnat SIDEX-ul intr-un cerc de interese international este o adevarata piatra de incercare pentru economia galateana, in general, si pentru simplul siderurgist, in special.