Topirea zapezilor si revarsarea apelor au produs inundatii ce au distrus mii de hectare de terenuri agricole si sute de gospodarii, fantani si poduri, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Ca urmare a topirii zapezilor, a blocajelor de gheturi, a scurgerilor de pe versanti, a baltirilor, subdimensionarii retelei de canalizare si a revarsarii raurilor Crisul Alb, Somes, Mures, Olt, Jiu, Bistrita si a multor afluenti ai acestora, au fost afectate in judetele Arad, Alba, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Olt, Salaj si Suceava: 630 de gospodarii si anexe; 589 de gospodarii si anexe gospodaresti izolate; 5.234 de hectare de teren agricol si fanete; 62 de fantani; trei poduri si podete.
CLUJ – Peste 2.500 de hectare de teren arabil si mai mult de 160 de locuinte au fost afectate de inundatiile produse, in perioada 17-19 martie, in judetul Cluj, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Cluj, dat publicitatii ieri.
Cele mai mari pagube au fost inregistrate in localitatile situate pe cursul raului Somes, respectiv municipiul Dej, unde au fost inundate 140 de gospodarii din cartierele Ocna Dej si Viile Dejului, in cazul a 24 de gospodarii fiind nevoie de interventia Detasamentului de Pompieri Dej pentru a pompa apa din fantani si subsoluri.
In zona municipiului Gherla, apele au inundat 1.500 de hectare de teren arabil, in timp ce in comuna Catcau au fost inundate 250 de hectare de teren si 20 de gospodarii, in satul Lunca Cetan 500 de hectare de teren arabil au fost acoperite de ape, iar doua gospodarii au fost inundate. Apele au acoperit si 200 de hectare de teren arabil din comuna Vad si 50 de hectare de teren din satul Manastirea.
Sunt in continuare inchise Drumul Judetean 182 F Cuzdrioara – Garbaul Dejului si Drumul National 17 Valea Garbaului – Rugasesti.
ALBA – Mai multe portiuni de drumuri judetene si comunale din judetul Alba au fost inundate, sambata si duminica, iar aproximativ 100 de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundatii.
Topirea brusca a zapezii a dus la cresteri ale cotelor tuturor raurilor din judetul Alba. In localitatea Pianu, apele revarsate au inundat drumul comunal Pianu – Strungari, tronsonul rutier surpandu-se pe o portiune de circa 100 de metri, drumul nefiind accesibil circulatiei rutiere.
De asemenea, drumul dintre municipiul Aiud si Gambas a fost inundat pe o portiune de 150 de metri, locuitorii din zona fiind trecuti peste acest tronson cu un tractor cu remorca. Un alt drum judetean, DC 100 Modolesti – Dealul Giurgiului, a fost rupt de ape pe mai multe portiuni, fiind astfel ingreunat accesul in zona localitatilor Dealul Giurgiului, Marinesti si Iliesti.
Apele au afectat peste 30 de hectare de teren agricol si ogoare la Galda de Jos, 10 hectare la Mesentea, 20 de hectare de pasune la Ocna Mures, alte 20 de hectare de culturi la Ciumbrud si cinci hectare de teren arabil la Razboieni.
MURES – 400 de persoane din satul muresean Dataseni, comuna Cuci, au ramas izolate din cauza inundatiilor, Directia de Sanatate Publica informand ca in localitate nu exista femei insarcinate sau bolnavi in forme acute.
Prognoza Directiei Apelor Mures indica faptul ca localitatea va ramane izolata inca doua sau trei zile.
Practic, ieri dimineata, 18 gospodarii si 680 hectare de teren arabil erau inundate, iar 266 hectare de fanete erau afectate de inundatii.
BRASOV, SUCEAVA, NEAMT – Apele raului Olt au crescut peste cota de inundatii in judetul Brasov din cauza ploilor si a zapezii cazute la sfarsitul acestei saptamani, pana ieri nefiind inundate gospodarii, ci doar fanete si terenuri. La intrarea in judet, in localitatea Hoghiz, Oltul a crescut, sambata, cu 80 de centimetri peste cota de inundatii si a inundat 400 de hectare de faneata din localitatea Comana si 20 de gradini din localitatea Ungra.
Din cauza apelor, intre localitatile Comana si Crihalma, drumurile au devenit impracticabile.
In judetul Suceava sunt afectate de inundatii 50 de localitati.
In judetul Neamt, intre coada lacului Izvorul Muntelui si santierul Hidroconstructia (localitatea Topoliceni – comuna Poiana Teiului), pe o lungime de patru kilometri, sunt aglomerari de gheturi, avand grosimi cuprinse intre 1,5 si 2,5 metri, cu rupturi.