Submarinul nuclear -Kursk- a fost ridicat, in noaptea de duminica spre luni, de pe fundul Marii Barents, unde se afla de peste un an, la 108 metri adancime. Luni seara, epava a fost arimata sub barja Giant-4 si remorcata catre mal cu o viteza de trei noduri. Etapa finala – transferarea pe uscat a submarinului in Golful Kola – va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, putand aduce si elucidarea misterului care a inconjurat catastrofa petrecuta la 12 august 2000.
O forta de 9.000 de tone pentru ridicarea epavei
-A fost nevoie de folosirea unei forte de 9.000 de tone pentru ridicarea epavei-, a declarat Lars Walder, reprezentant al firmei olandeze Smit International, care a participat la proiect. Barja-ponton olandeza Giant-4 a ridicat submarinul, cu ajutorul a 26 de cabluri, fiecare in greutate de 22 de tone. -Am fost foarte emotionati cand am primit vestea. Asta inseamna ca nu a fost in van toata munca enorma pe care am desfasurat-o impreuna – marinari, scafandri si tehnicieni-, a afirmat seful Statului Major al Flotei Nordului, viceamiralul Mihail Motak.
Pregatirile pentru readucerea la suprafata a submarinului au durat trei luni. -Totul s-a desfasurat conform planurilor. Desprinderea submarinului de fundul marii a fost chiar mai usoara decat ne asteptam-, a afirmat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Flotei Nordului, Vladimir Navrotki. -Singurul lucru de care ne mai putem teme este vremea rea. Readucerea la suprafata, programata initial pentru 15 septembrie, a fost amanata cu peste trei saptamani din cauza unor probleme tehnice si a conditiilor meteorologice nefavorabile.
La Rosliakovo, submarinul va fi adus pe uscat, operatiune care poate dura intre patru si sase zile.
118 oameni arsi de vii sau sufocati
-Kursk- s-a scufundat la 12 august 2000, provocand moartea a 118 marinari, in conditii care nu au fost inca explicate. Tot ce se stie pana in acest moment este ca la bordul submarinului a avut loc cel putin o explozie, dar nu s-a stabilit cu certitudine ce a provocat tragedia. Vicepremierul rus Ilia Klebanov a admis, abia in urma cu cateva zile, ca la bordul submersibilului pot exista torpile inca neexplodate, in primul compartiment al acestuia. Acesta a fost compartimentul cel mai avariat de explozia din 12 august 2000. La jumatatea lunii septembrie, compartimentul unu a fost decupat de restul submarinului, oficial pentru ca acesta sa nu se detaseze in timpul operatiunii de readucere la suprafata. Acest compartiment va ramane pe fundul marii pana anul viitor.