Tarifele la energia electrica pentru consumatorii casnici si industriali se vor indexa lunar, in perioada octombrie 2001-martie 2002, cu cate 3,6% in fiecare luna, ca urmare a cotatiilor internationale stabilite in cazul importurilor materiilor prime, a raportului dintre moneda nationala si euro, precum si a nevoilor de lichiditati pentru achizitionarea combustibilului necesar perioadei de iarna, a declarat, ieri, la Palatul Victoria, consilierul premierului Adrian Nastase pe probleme de energie, Mihai Voronca.
Tariful de tip social se indexeaza cu 221 lei/kWh, pentru consumuri lunare mai mici sau egale cu 50 kWh. Pentru consumuri lunare mai mari de 50 kWh, tariful va creste cu 952 lei/kWh. Aceste modificari vor afecta peste 3,4 milioane de abonati.
In cazul tarifului de tip monom, abonamentul se modifica cu 350 lei/zi, in timp ce pretul va creste cu 348 lei/kWh. Majorarile vor afecta peste 4,3 milioane de abonati.
Tarifele pentru luna octombrie intra in vigoare la 13 octombrie si sunt valabile pana la 31 octombrie.
Voronca a precizat ca efectele indexarii tarifelor asupra facturilor consumatorilor casnici vor fi resimtite cu o intarziere de circa 40 de zile de la data aplicarii lor sau la inceputul lunii decembrie, in functie de data la care este citit contorul.
Potrivit datelor prezentate de consilierul prim-ministrului, pentru tariful de tip social, la un consum mediu lunar de 40 kWh/luna, valoarea facturii in perioada octombrie 2001 – martie 2002 va creste cu 10.980 lei, in luna octombrie, si cu 22.755 lei, in luna martie.
Pentru tariful de tip monom, la un consum mediu lunar de 120 kWh/luna, valoarea facturii in perioada octombrie 2001 – martie 2002 va creste intre 18.469 lei, in luna octombrie, si 59.719 lei, in luna martie.
Mihai Voronca a aratat ca impactul majorarii tarifelor la utilitati ar putea determina, in perioada imediat urmatoare, cresterea costurilor pentru produsele alimentare de baza.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane