Oricat de incredibil ar parea, se poate si asa ceva. Iar astronautii rusi au facut ieri acest lucru pentru a 100-a oara. Ieri, doi cosmonauti rusi au iesit din statia spatiala Alpha si au facut -plimbari- timp de cinci ore intre statia spatiala amintita si modulul Pirs, cel mai nou dispozitivl atasat cu putin timp in urma de statia spatiala. Scopurile -plimbarii- au fost extrem de pragmatice: instalarea unui cargou si a unei scari, obiecte ce isi vor dovedi utilitatea in cadrul unor misiuni ulterioare in spatiu.
Premiera in cazul acestei plimbari consta in faptul ca, de aceasta data, iesirea cosmonautilor nu a fost asistata de o naveta spatiala care, de obicei, participa la astfel de misiuni si poate oferi adapost in cazul unor evenimente imprevizibile.
Mihail Tyurin si Vladimir Dezhurov s-au descurcat exceptional, misiunea lor nefiind perturbata de nici un element neprevazut. Colegul lor american, cosmonautul Frank Culbertson, a urmarit misiunea acestora din interiorul statiei spatiale internationale. Imaginile au fost realizate de o camera montata intr-o capsula Soyuz.
Pentru Mihail Tyurin a fost ieri o zi de exceptie; el a participat pentru prima data la o astfel de actiune. Cu toate acestea, nu a fost menajat. Lui i-a revenit sarcina de a inchide din exterior trapa de iesire a statiei cosmice. Misiunea celor doi a fost monitorizata atat de americani, cat si de rusi. In momentul in care rusii au confirmat captarea imaginilor video cu cei doi cosmonauti, Tyurin glumea: -Am devenit star, trebuie sa arat cat mai bine-.
Expertii rusi, care au monitorizat -plimbarea- celor doi, sunt de parere ca misiunea a durat mai mult decat se planificase si ii avertizau pe cei doi cosmonauti: -Terminati o data cu distractia si intrati la loc-. Astronautii rusi nu si-au pierdut nici un moment simtul umorului, raspunzand foarte spiritual fiecarei interventii a colegilor lor de la sol. -Ne intoarcem, ne intoarcem-, inganau ei din spatiu, in timp ce incercau sa dea semne ca fac eforturi pentru a-si accelera miscarile lente de plutire din jurul statiei spatiale Alpha.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane