Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a decis sa dezbata cele 20 de proiecte de lege privind infiintarea universitatilor particulare, iar Ordonanta de urgenta a Guvernului de acreditare a numai opt universitati particulare din cele 20 sa -stea la sertar-, a declarat, ieri, presedintele comisiei, Anghel Stanciu (PRM), adaugand ca oricum aceasta ordonanta nu a fost, inca, depusa la Parlament.
El a aratat ca membrii comisiei vor tine cont, la luarea unei decizii in legatura cu aceste universitati, si de rezultatele controlului efectuat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si de -considerentele studentilor care se afla in aceste institutii-. Stanciu a adaugat ca nu vor fi luate in considerare -interesele de un anumit fel sau politice-.
-Nu ne vom opri din procedurile de adoptare a celor 20 de proiecte de lege referitoare la universitatile particulare existente, pentru a adopta ordonanta de urgenta, care, pana la urma, poate sa devina caduca-, a spus Anghel Stanciu, aratand ca membrii comisiei vor finaliza, pana la 1 noiembrie, rapoartele la cele 20 de proiecte de lege.
El a criticat faptul ca exista puncte de vedere diferite intre CNEAA si Ministerul Educatiei si Cercetarii in ceea ce priveste interpretarea criteriilor si a standardelor de acreditare a universitatilor particulare. Stanciu a precizat, de exemplu, ca la criteriul referitor la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca profesorii, CNEAA a apreciat ca acestia pot sa aiba si varsta de 70 de ani, in timp ce Ministerul Educatiei si Cercetarii a spus ca varsta limita este de 65 de ani.
Stanciu a mai spus ca, potrivit legilor in vigoare, universitatile particulare se infiinteaza si se desfiinteaza prin lege si nu prin ordonanta de urgenta. El a adaugat ca pentru fiecare universitate particulara trebuie elaborata cate o lege si, deci, Guvernul trebuia sa emita opt ordonante de urgenta pentru acreditarea celor opt universitati si nu una singura.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane