Creierul uman reacționează diferit în funcție de felul în care oamenii percep statutul social al celor din jur, potrivit unui studiu publicat recent în revista „Current Biology“, informează bbc.co.uk.
Potrivit acestui studiu, realizat de savanții de la National Institute of Mental Health din Statele Unite ale Americii, persoanele cu un înalt statut social prezintă o activitate cerebrală mult mai intensă atunci când discută cu persoane având un statut social echivalent.
Autorii studiului susțin că oamenii adoptă un anumit comportament în funcție de felul în care îi percep pe cei din jur. În opinia cercetătorilor, prima impresie este crucială în ceea ce privește felul în care oamenii reacționează unii față de alții.
Studiile anterioare au scos în evidență faptul că și maimuțele reacționează în același fel, primatele adoptând un anumit comportament în funcție de poziția pe care o ocupă un anumit individ în ierarhia grupului din care face parte.
Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 23 de voluntari cu statute sociale diferite, cărora cercetătorii le-au prezentat o serie de informații despre indivizi cu un statut social înalt, dar și informații despre alți indivizi cu un statut social mai modest.
Oamenii de știință au folosit imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a măsura activitatea cerebrală din corpul striat ventral, o zonă din creier asociată cu sistemul de recompensare.
Persoanele care considerau că au un statut socioeconomic superior au prezentat o activitate cerebrală mai intensă atunci când interacționau cu persoane având același statut, iar persoanele cu un statut mai modest au prezentat activități cerebrale intense atunci când discutau cu persoane din aceeași categorie.
Potrivit autorilor americani, statutul socioeconomic nu se bazează doar pe venituri, ci include și alți factori, precum realizările profesionale și obiceiurile.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane